Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 2017 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 5’lik büyümeyi değerlendirirken, “Açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamı, Türkiye’ye ilişkin beklentileri realize etmiştir. Türkiye, bu performansını önümüzdeki çeyreklerde de sürdürecektir. Yılın tamamını ilk çeyrek büyümemize paralel olarak yüzde 5 seviyelerinde tamamlarız ” dedi.

Özdebir, Hükümetin zamanında ve yerinde aldığı ekonomik tedbirlerle ilk çeyrekte  önemli bir büyüme gerçekleştiğini belirterek, “Türkiye ekonomisinin ciddi bir performans göstereceğini anlayan uluslararası kuruluşlar dahi Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini artırmak durumunda kaldılar. OECD Türkiye için 2017 büyüme beklentisini yükseltirken; Dünya Bankası,  Türkiye’nin bu yılki büyüme beklentisini 0,5 puanlık artışla yüzde 3.5’e yükseltti. Dünya Bankası Raporunda Türkiye büyüme beklentileri en fazla yükseltilen ülke olmuştur” diye konuştu.  Özdebir, AB ülkelerinde ekonominin toparlanma sürecinde olduğunu, ayrıca AB ve Japon Merkez Bankalarının parasal genişlemeye devam ettiklerine de dikkat çekerek, bunun da Türkiye büyümesine olumlu etki yapacağını vurguladı.

“ Öncü göstergelerle yılın ilk üç ayında ekonominin ne yönde ilerlediğini net bir şekilde görüyorduk” diyen Özdebir, “Sanayi üretim endeksi 2017 yılının ilk üç ayında, 2016 yılına kıyasla daha yüksek görünmektedir. İlk üç aydaki Sanayi ciro endeksi değerleri incelendiğinde, geçen yıla kıyasla performans artışı göze çarpmaktadır. Mart ayında ciro endeksi, geçen yılın aynı ayına göre %25 artış göstermiştir. 2016 yılındaki artış oranı ise %11 ile sınırlıdır. Bu verilerden hareketle ilk çeyrekteki büyüme performansı ile Türkiye’nin diğer ülkelerden pozitif ayrışacağını net bir şekilde söyleyebiliriz” dedi.

Özdebir, ilk çeyrekte büyümeye  ihracatın 10.6’lık katkısının da önemli olduğuna dikkat çekerek, “Referandum sonrası yeni yönetsel modelin ekonomi ayağının “yönetişim” anlayışına uygun olarak tesis edilmesi, karar alma ve istişare süreçlerine özel sektörün katılımına imkan tanıyacak demokratik mekanizmaların oluşturulması, Türkiye ekonomisini bugünden çok daha iyi noktalara taşıyacaktır. ”

CEVAP VER