KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de toplanacak bir konferansa ön koşulsuz katılmaya ve her konuyu konuşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin başarıya gitmesini istediklerini ancak bunun ön koşullarla ilerletilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, Kıbrıs Tük tarafı gibi Kıbrıs Rum tarafının da 11 Şubat 2014 mutabakatına sadakat göstermesini istediklerini söyledi.

Akıncı, hem kendilerinin hem de Türkiye’nin Cenevre’ye ön koşulsuz gitmeye ve her konuyu konuşmaya hazır olduğunu, buna müzakerelerdeki tüm başlıklar gibi güvenlik ve garantilerin de dahil olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 4 Haziran’da akşam yemeğinde buluşma davetine katılacaklarını yineleyerek “Temenni ederiz ki bizim bu olumlu yaklaşımımızı Rum tarafı da göstersin ve onlar da ön koşulsuz ve bugüne kadarki mutabakatlara bağlı kalarak bizimle bir araya gelmeyi ve Cenevre’de buluşmayı kabul etsinler ve orada tüm taraflar için yararlı bir sonuca gidelim” dedi.

Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in New York’taki tavrının Cenevre’nin yolunu açan bir tavır olması dileğini de ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU: “KRİTİK SÜREÇ”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, müzakerelerin Rum tarafının ön koşulları nedeniyle kritik bir süreçte olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin mekik diplomasisinden de sonuç çıkmadığını hatırlattı.

11 Şubat 2014 deklarasyonu ve parametrelerinin ve 12 Ocak 20917 Cenevre sonuç bildirgesinin parametrelerinin son derece net olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Dolayısıyla bunları sulandırmaya yönelik, bunlarla çelişen önerilerde bulunmak süreci uzatmaya çalışmaktır. Biraz da iç siyasete oynamaktır. Diğer taraftan da hepimizin enerjisini harcayan beyhude çabalardır. Biz enerjimizi çözüme harcamalıyız, çözüme odaklanmalıyız” dedi.

Rum tarafının süreci öldürmeden uzatarak Türk tarafını ve Türkiye’yi suçlama niyetinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Rum tarafının bu çabalardan vazgeçmesini istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Türk tarafı ve Türkiye’nin hiçbir ön şart olmadan Cenevre’de yapılacak bir Kıbrıs konferansına gitmeye hazır olduğunu vurguladı.

“Hiçbir ön koşul olmadan biz Cenevre’ye dönmeye hazırız. BM nezdinde de bu düşüncelerimizi paylaştık” diyen Çavuşoğlu, Rum tarafının ön koşullarını kabul etmelerinin ise mümkün olmadığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, her şartta KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini de yineleyerek Rum tarafının, tek yanlı hidrokarbon faaliyetlerinin hem müzakereleri olumsuz etkilediğini hem de bölgede gerilime yol açacağını görmeye ve Türk tarafının ada açıklarındaki haklarını göz ardı etmekten vazgeçmeye çağırdı.

“TAM MUTABAKAT VAR”

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet ve muhalefetle yaptıkları görüşmelere de işaret ederek, süreçle ilgili atılacak adımlar ve izlenecek yolla ilgili hem KKTC içinde hem de TC ile KKTC arasında tam bir mutabakat bulunduğunu söyledi.

CEVAP VER