NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak’ın, Türkiye’nin nüfusuna oranla NATO PA’da az üyeyle temsil edildiği gerekçesiyle üye sayısının arttırılması talebi, Tiflis’te gerçekleştirilen NATO PA Daimi Komisyonu toplantısında gündeme alındı ve kabul edildi. Türkiye’nin üye sayısı 12’den 18’e çıkarıldı.

Tiflis’te gerçekleştirilen NATO Parlamenter Asamblesi Daimî Komisyon Toplantısına Türkiye’yi temsilen NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı ve Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, NATO PA Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak katıldı.

Toplantıda, NATO PA Başkanı Paolo Alli, NATO Devlet Başkanları zirvesindeki görüşmeler ve tartışmalarla transatlantik bağların daha da güçlendiğini, ABD Başkanı Trump’ın transatlantik ittifakta külfet paylaşımındaki dengesizliklere vurgu yaptığını, NATO’nun DAEŞ’e karşı aktif rol alacak olmasının çok önemli bir karar olduğunu belirtti.

Gürcistan’ın NATO ile entegrasyon süreci başlıklı karar taslağının görüşmelerinde bütün önergeler oylandı ve kabul edildi. Gürcistan Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze, “NATO-Gürcistan ilişkileri, artık somut sonuçlar getiriyor. NATO’nun desteğiyle güvenliğimiz ve savunma sistemimiz güçleniyor. Umut ediyoruz ki bu pratik iş birliği yakın sürede somut bir entegrasyona dönüşecek.” ifadeleri kullandı. Kobakhidze, NATO’nun Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine somut destek verdiğini vurguladı.

NATO PA Başkanı Alli de Tiflis’te böyle önemli bir etkinliğin düzenlenmesinden son derece memnun olduklarını belirterek, “NATO PA, Gürcistan’a verdiği desteği, Gürcistan’a karşı aldığı sorumluluğu açık bir şekilde bir kez daha göstermek ve altını çizmek için burada bulunuyor.” dedi.

Gürcistan’da güvenlik ve istikrarın sürdürülmesinin tüm bölge için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Alli, “Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleyerek biz kendi ülkelerimizi de korumuş oluyoruz.” diye konuştu.

NATO PA Genel Sekreteri David Hobbs, toplantıda, asamblenin önceliklerine ilişkin bir konuşma yaptı. Hobbs, ittifak içinde külfet paylaşımı konusunun gittikçe daha fazla önem kazandığını, NATO PA’nın geçmişte bu konuya ilişkin birçok rapor hazırladığını, bundan sonra da her sene mutlaka bir komisyonun bu konuya ilişkin bir rapor hazırlayacağını belirtti.

Hobbs, daha sonra, üye ülkelere düşen sandalye sayısına ilişkin yapılan çalışmayı sunarak, bütün alternatifleri değerlendirdiklerini ancak en iyi sistemin ülkelerin nüfusuna göre sandalye sayısının belirlenmesi yönünde olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin üye sayısının 18’e çıkarılması talebi ile ilgili olarak, Paolo Alli, bunun teknik bir konu olduğunu vurgularken, Fransız Delegasyonu Başkanı Le Bris, AKPM’nin Türkiye’yi denetim sürecine aldığını öne sürerek bu konunun oylanmasının bir sonraki toplantıya ertelenmesini talep etti. Almanya Delegasyonu Başkanı Lamers ise konuyla ilgili olarak, Türkiye ile ilgili “çok önemli endişeler” taşıdıklarını belirterek İncirlik Üssü’ne girişlerine Türkiye’nin izin vermediğini gündeme getirdi.

Belçika Delegasyonu Başkanı Philippe Mahoux teknik bir konuda kriterlerin belli olacağını ve karar vermenin çok kolay olacağını belirterek, AKPM’nin Türkiye’yi denetim sürecine almasının teknik değil siyasi bir karar olduğunu, söz konusu olan ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ilkeleri olduğunu, konunun tam olarak teknik bir konu olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

İngiliz Üye Lord Jopling Türkiye’ye ilişkin eleştirilerin olduğunu, Türk tarafının bu eleştirileri not etmesi gerektiğini, sandalye sayısı konusunda bir haksızlık olduğunu Türk Delegasyonuna 18 üyeliğin verilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, eleştirileri dinlediklerini ve bu eleştirilere önem verdiklerini, ancak henüz 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden az bir zaman geçtiğini, İstanbul’daki toplantıda da Türkiye’nin zamana ihtiyacı olduğunu ifade ettiğini, İncirlik konusunun çözüleceğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği yetkilileri ile de konuştuğunu, diyalog ortamının oluştuğunu ve bütün sorunların birer birer aşılacağına inandığını belirterek, Türkiye’nin üye sayısının arttırılmasını destekleyen üyelere teşekkür etti.

Ahmet Berat Çonkar konunun teknik bir konu olduğunu, üzerinde bu kadar tartışma gerektirmediğini, Almanya ile var olan sıkıntının bir anda ortaya çıkmadığını, Almanya’nın FETÖ mensubu sözde askerlere sığınma hakkı verdiğini, bir NATO ülkesinde darbeye kalkışan kişilerin başka NATO ülkelerinde sığınma talebinin kabul edilmesini anlayamadıklarını, bu anlamda müttefiklerle önemli sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Daha sonra yapılan oylamada 22 kabul, 1 ret ve 1 çekimser oy ile Türkiye’nin üye sayısı 18’e çıkarıldı. Oylamada Fransa ret oyu verdi, Belçika çekimser kaldı.

CEVAP VER