Türkiye’nin havacılık ve uzay alanında lider sanayi kuruluşu rolünü üstlenen TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, 07-09 Mart 2017 tarihleri arasında Washington DC / ABD’de düzenlenen SATELLITE 2017 Fuarı’nda 2227 numaralı stant ile yerini aldı.

150 ülkeden 14.000’i aşkın ziyaretçinin katıldığı etkinlikte, uzay sistemlerine yönelik kabiliyetlerini sergileyen TUSAŞ, başta ülkemizin yüksek çözünürlüklü ilk Milli Yer Gözlem Uydusu GÖKTÜRK-2 ve yüksek çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu GÖKTÜRK-1 olmak üzere, Yerli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A ve TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi hizmetleri hakkında ziyaretçilerini bilgilendiriyor.

Son on yılda geliştirdiği özgün ürünler ile havacılık alanında dünyada söz sahibi bir şirket haline gelen TUSAŞ, aynı başarıyı uzay alanında elde etmek için de önemli birikim ve altyapılar edinmiştir. TUSAŞ; GÖKTÜRK-2, GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-3 (Faz-I) ve TÜRKSAT 6A projeleri kazanımlarına ilave olarak, USET Merkezi yatırımı ile uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir oyuncu haline gelmiştir.

TUSAŞ’tan fırlatma sahasına gönderilen ve Aralık 2012’de görev yörüngesine yerleştirilen GÖKTÜRK-2, uluslararası kısıtlamalara tabi olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilmektedir. TUSAŞ’ın mühendislik iş paketlerine tasarım ve üretim görevleriyle katılım sağladığı GÖKTÜRK-1’de ise TUSAŞ tarafından üretilen uydu bileşenleri görev yapmaktadır. Ülkemizin yerli kaynaklarla geliştirilmekte olan ilk Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6A Projesi’nin tamamlanmasıyla Türkiye haberleşme uydusu üretebilen az sayıda ülke arasında yerini alacaktır.

Milli bir uzay endüstrisi için kritik değerde bir tesis olan TUSAŞ-USET Merkezi; bir uydunun fırlatma sırasında, fırlatmadan sonra yörüngesine ulaşıncaya ve uzayda görev ömrünü tamamlayıncaya kadar maruz kalacağı çevresel şartlara dayanımını doğrulamak amacıyla gereken tüm testlerin yapılmasına imkân tanımaktadır. Dünyadaki sayılı uydu montaj, entegrasyon ve test merkezlerinden biri olan bu tesiste kütlesi 5 tona kadar, birden fazla uydunun montaj, entegrasyon ve test işlemleri eş zamanlı olarak yapılabilmektedir. Çevresel testleri bu tesiste tamamlanarak fırlatma sahasına uğurlanan GÖKTÜRK-1, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 5 Aralık 2016’da TUSAŞ’ta yapılan törenle uzaya fırlatılmıştır.

Uydu ve uyduyu oluşturan alt sistemlerin; tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerini uluslararası standartlara uygun olarak yerine getiren TUSAŞ, havacılıktaki ihracat başarısını uzay alanına taşıyarak, katma değeri yüksek olan uzay sistemleri pazarında da söz sahibi olmayı hedeflemektedir.

 

CEVAP VER