Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile Lockheed Martin’in birlikte geliştirdikleri X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) sesten hızlı araştırma uçağı bağlı olduğu harici destekler sökülerek son montaja hazır hale getirildi. Uçağın ilk uçuşunu 2022’de yapması planlanıyor.   

X-59 QueSST montajında önemli ilerleme kaydeden ekip, Ekim ayının sonlarında, uçağı jig destek sisteminden uzaklaştırdı. İskeleye benzeyen jig, üretim süreci boyunca uçağın tüm donanımının doğru bir şekilde bir araya getirilmesine yardımcı oldu.

Artık düzeneğinden kurtulan X-59, iç sistemlerini test etmek için uçağın ilk “açılması” (power on) da dâhil olmak üzere son montaj aşamasına geçecek. Bu tamamlandığında, X-59 Lockheed Martin’in yapısal testlerin gerçekleştirileceği Fort Worth, Teksas’taki tesislerine gönderilecek.

X-59’un inşası için yapılan hazırlıkların çoğu, sessiz süpersonik teknoloji üzerine on yıldan fazla süren araştırmaları içeriyordu. NASA’nın sessiz süpersonik görevi, o yıllarda geliştirilen tüm bilim ve teknolojiyi gün ışığına çıkarmayı planlıyor.

HALKIN TEPKİSİ ÖLÇÜLECEK

Uçağın yapımını görmenin kişisel hissettirdiğini söyleyen NASA’nın teknolojiden sorumlu X-59 proje müdür yardımcısı David Richwine, ” Son 15 yıldır süpersonik teknoloji ve kavramın öncülü üzerinde çalışıyorum. Daha çok duygusal bir bağım var çünkü bu göreve çok uzun yıllar harcadım. Jig’i uzaklaştırmak oldukça basit, daha fazla zaman alan ise hazırlıktır.” dedi.

NASA’ya ait X-59’un ilk inşaatı 2018’de Lockheed Martin’in Palmdale, California’daki Skunk Works tesisinde başladı. X-59, sessiz süpersonik uçuş ve süpersonik “gümlemelere” karşı halkın tepkileri hakkında veri toplama görevinin bir parçası olarak uçacak. Uçak, tipik olarak süpersonik uçaklarla ilişkilendirilen bir sonik patlamayı, yerdeki insanlara sessiz bir sonik gümbürtüye indirgeyecek şekilde şekillendirildi.  Misyonun bulguları, karada süpersonik uçuşta hız sınırlamaları ile ilgili yeni kurallar oluşturmaya yardımcı olmak için düzenleyicilere gönderilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER