Avustralya, 35 yılı aşkın hizmet süresinin ardından Boeing F/A-18A/B Hornet savaş uçaklarının sonuncusunu emekliye ayırdı.

Avustralya Savunma Bakanlığı, Yeni Güney Galler’deki Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) Williamtown Üssü’ndeki Legacy Hornet operasyonlarının sona erdiğini duyurdu.

Emekli edilen jet, 28 Kasım’da Wings over Illawarra Airshow’da bir solo uçuş gösterisiyle Avustralya halkına son vedasını yaptı.

İlk iki F/A-18A/B Hornet, 6 Haziran 1984’te Avustralya’ya, St. Louis, Missouri, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir C-5 Galaksisinin arkasında kısmen demonte halde geldi. Onları, 17 Mayıs 1985’te 15 saatlik kesintisiz bir Trans-Pasifik ferry uçuşuyla rekor kıran bir sonraki iki Hornet izledi.

Sonraki 30 yıl boyunca 71 Adet Hornet, 3’ncü, 75’nci ve 77’nci Filolar ve 2 Nolu Operasyonel Dönüşüm Birimi’nde çok fazla operasyon ve tatbikata katkıda bulundu.

“Hornet’ler, 100 yıllık Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri geçmişinin üçte birinde Avustralya’nın hava gücüne katkıda bulundu.

F/A-18A (tek koltuklu) ve F/A-18B (çift koltuklu) Hornet’ler, havadan havaya ve havadan karaya görev yapabilen Avustralya’nın hava muharebe kabiliyetinin ayrılmaz bir parçası oldu.

75 Nolu Filo için Hornet operasyonlarının sonu, F-35A Lightning II’ye geçiş yaparken Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri için yeni bir bölümün başlangıcını işaret ediyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER