Avustralya’nın en ünlü uçağı olarak bilinen ve orijinal Fokker uçağının bir replikası olan Southern Cross yeniden gökyüzüne çıkmaya neredeyse hazır.

10 yıldan fazla bir süredir Tarihi Uçak Restorasyon Derneği (Historical Aircraft Restoration Society/HARS)’taki gönüllüler tarafından özenle restore edilen uçak 1980’lerde inşa edilmişti. Uçak, 2002’de acil inişten sonra kırılan kanadının tamiri için büyük onarımlara ihtiyaç duyuyordu.

Southern Cross replika mühendisi Jim Thurstan, “Kanat bizim için açık ara en önemli odak noktasıydı çünkü orijinal ahşap kanada sahip ve ahşap kanatlar geçmişte kaldı. Yaşlı bir adam olmama rağmen, gençken çok fazla ahşap imalat yapmadım, ama bu becerileri kazanmak için insanları burada topladık ve yaptık.” dedi.

Orijinal Southern Cross, Charles Kingsford Smith tarafından 1928’de Amerika Birleşik Devletleri’nden Avustralya’ya yapılan ilk transpasifik uçuşta uçtu.

Uçağın kopyası, uçağı ülke çapında uçacak bir gezici tarih dersi olarak ortaya çıkaran Güney Avustralyalı uçuş eğitmeni John Pope’un projesiydi.

UÇAK GELECEK YIL HAVALANACAK

Yeni takılan ve test edilen üç yeni motorla, replika uçağın 2022’de havalanması bekleniyor.

Jim Thurstan, “Gerçekten çok tatmin edici olacak, sadece motorları çalıştırmak için onu çıkarmak ileriye doğru büyük bir adım. Motorları çalıştırmak her zaman önemli bir noktadır çünkü bu, birçok şeyin birbirine bağlı olduğu, yakıt ve petrolün mevcut olduğu ve projeye hayat verdiği ve aynı zamanda coşkuyu artırdığı anlamına gelir.” dedi.

Uçağın tekrar uçuşa elverişli hale gelmesi durumunda, asıl amacına geri döneceğini, ülkeyi dolaşacağını ve insanlara havacılığın ilk günlerini öğreteceğini umduğunu söyleyen Jim Thurstan, “Başlangıçta bunu tasarlayan John Pope’un, yapmayı hayal ettiği şey buydu ve çok başarılı oldu. İki yüzüncü Yıl kutlamalarında ve Avustralya’nın etrafında uçtu, okul çocuklarının dışarı çıktığı ülke kasabalarına gitti ve genel olarak havacılık geçmişine sahipti.” dedi.

Orijinal Southern Cross uçağı Gerroa’daki Seven Mile Plajı’ndan havalandı

UÇMANIN İLKEL BİR YOLU

Orijinal Fokker uçağı, Sir Charles Kingsford Smith, Charles Ulm, Harry Lyon ve James Warner tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nden Avustralya’ya 11 bin 670 kilometrelik bir yolculukla uçtu.

“O uçağın modern havacılığın hiçbir konforunu sağlamadığını ve kopyasının da aynı olacağını belirten Jim Thurstan, “Modern uçaklarla karşılaştırıldığında bu çok ilkel, ancak 1928’de olduğu kadar iyi. Bu uçaklar o günlerin Jumbolarıydı. İngiltere, Hollanda ve Amerika’da yaklaşık 170 tane inşa edilmişti ve içlerinde uçmak gürültülü olurdu. Basınçlı veya klimalı değiller, inişli çıkışlı, sıcak ve soğuk olurdu, ama olan buydu.” dedi.

Yeni motorları ile uçak, bu hafta sonu Avustralya’nın en büyük hava gösterisi olan Wings Over Illawarra’nın bir parçası olarak sergilenecek.

Jim Thurstan, “Hayatın her kesiminden [uçakta çalışan] insanlarımız oldu ve yakın zamanda işsiz kaldıklarında Qantas’tan pilotlara yardım ettik. Birçok pilotun yapmak istediği bu uçağı muhtemelen onlardan bazıları uçuracak.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Southern Cross replikasının kokpitinde modern havacılık aletleri bulunuyor

CEVAP VER