GE Marine ve TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), bugün IDEF’21 fuarında GE’nin LM2500 ve LM500 gaz türbinlerinin üretimi, montajı ve onarımı ile ilgili işbirliği fırsatlarını ele aldıkları bir mutabakat mektubu (MOU) imzaladı.

GE Marine Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İş Geliştirme ve Satış Direktörü Steve Rogers “GE Marine ve TEI uzun yıllardır Türkiye’de ortaklık yapıyor. Bu Mutabakat Mektubu ile TEI’nin Türk gemi inşa endüstrisini GE Marine ile birlikte desteklemede kritik bir rol oynaması için yeni fırsatlar keşfetmeyi ümit ediyoruz.” dedi. Rogers, “Felsefemiz, GE Marine gaz türbinlerinin imalatından teslimatına ve ömür boyu bakımına kadar ülke içinde yerel destek sağlamaktır.” dedi.

Mutabakat mektubu kapsamında GE ve TEI, hem ihracat programları hem de Türkiye’deki programlar kapsamında LM2500 ve LM500 gaz türbin ailelerinin üretimi, montajı, testi, bakımı, muayenesi, onarımı ve revizyonu ile ilgili yerlileştirme görüşmelerini devam ettirecek. Mutabakat mektubu ayrıca TEI’yi potansiyel deniz programları için çeşitli tasarım süreçlerine dâhil etmeye dair fırsatlar da içeriyor.

TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, “ TEI, 1985’ten bu yana, GE ile birlikte yüksek kaliteli havacılık motoru parça ve modülleri üreterek, askeri ve ticari motorlar için hizmet desteğindeki üstünlüğü sayesinde, yerli motorlarımızı sadece ulusal ihtiyaçlar için değil, aynı zamanda küresel OEM’ler ve son kullanıcılar için üreterek savunma ve havacılıkta önemli bir oyuncu olmuştur.” dedi. Akşit, sözlerine şu şekilde devam etti: “İmzalanan bu mutabakat mektubu ile TEI, Türkiye’nin de kullanımında bulunan LM2500 ailesi ve LM500 gaz türbinlerinde ve belirtilen ürün ailelerinde ihracata yönelik OEM onaylı/sertifikalı servis sağlayıcısı olma fırsatına da sahip olacaktır. Bu işbirliği aynı zamanda bu tür havacılık türevi gaz türbinlerinin tasarımı, parça ve modül üretimi, montajı ve testinde yerlileştirme imkanlarını mümkün kılacak ve ekosistemdeki diğer şirketlerin ve yerel kaynakların kapasitesinden yararlanmak için yeni kapılar açacaktır.”

Türk Deniz Kuvvetleri için LM2500

LM2500 ailesi, – LM2500 (25,1 MW), LM2500+ (30,2 MW) ve LM2500+G4 (35,3 MW)-, hızlı başlatma kapasiteleri, platform üstünde kolay bakım ve %99’dan fazla güvenilirlik, %98’den fazla göreve hazırlık ile dünya çapında olağanüstü bir filo performansı sunan iki şaftlı motorlardır.

GE uzun zamandır Türk Deniz Kuvvetleri için güvenilir bir tedarikçi konumundadır. Türkiye’nin MİLGEM projesindeki tüm çok amaçlı korvetleri, GE LM2500 ve kombine dizel motorlardan güç almaktadır. Türk Donanması’nın Barbaros ve Gabya sınıfı firkateynlerinde yirmi dört adet LM2500 bulunmaktadır ve iki LM2500 gaz türbini, yapım aşamasında olan DİMDEG’e (Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi) güç sağlayacaktır.

GE Marine’in geniş ülke içi deneyimi, LM2500 ve LM500 gaz türbinlerini Türk Deniz Kuvvetlerinin TF2000 ve Türk Tipi Hızlı Hücumbot programları için de ideal birer seçenek haline getirmektedir.

Hafif kompozit modül

GE, yapımı devam eden USS Santa Barbara (LCS 32) için ilk yeni hafif LM2500 kompozit gaz türbin modülünü 2020 yılında Austal USA’ya teslim etmiştir. GE ayrıca Arleigh Burke destroyeri USS Ted Stevens (DDG 128) için ilk modülün tamamlanmasını geçtiğimiz günlerde kutlamıştır.

MIL-S-901D şok yeterliliğini aldıktan sonra 2019 yılında ABD Donanması tarafından tam olarak onaylanan bu yeni modül, aşağıdaki avantajları sunmaktadır:

  • Tek parçalı kompozit karbon fiber yapısı korozyonu ortadan kaldırır
  • Şok, yangın ve duman testi tamamlanmıştır
  • Çelik modüle kıyasla 2500 kg duvar ağırlığı azaltımı
  • İyileştirilmiş gürültü azaltma; %60 (4 dBA)
  • Azaltılmış gövde sıcaklığı (4 ila 10°C daha düşük)
  • Giriş kapıları %60 daha hafif ve 15 cm daha yüksek; daha geniş 20×45 cm görüntüleme penceresi;   daha büyük harici plenum erişim paneli ve daha kolay bakım erişimi için daha büyük, daha hafif arka panel.

Dünya çapında destek

GE Marine gaz türbinleri ile donanmalar ister kıyıda ister denizde görevde, dünya çapında desteğe ve diğer müttefik gemilerle birlikte çalışabilme avantajlarına sahiptir. GE, dünya çapında 36 donanmaya hizmet veren 646 gemiye gaz türbini teslim etmiştir ve ABD Donanması filosundaki devreye alınmış gaz türbinlerinin %95’ini sağlamaktadır. GE’nin bölünmüş kompresör dış gövdesi ve güç türbini tasarımı ile yerinde bakım yapılabilir; bu sayede gaz türbininin sökülmesi gerekmez. Böylece donanmalar milyonlarca dolar tasarruf sağlar.

 

CEVAP VER