Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin yatırımların önünde engel olmaması gerektiğini belirterek, “ÇED yatırımcıların korkulu rüyası olmamalı” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası (ATO) Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi ve Çevre Danışmanlık ve Mühendislik Birliği Derneği’nin (ÇEV-BİR) birlikte düzenlediği “ÇED Sürecinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli” ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Panelin açılışında konuşan ATO Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, Allah’ın tabiatı bir denge üzerine yarattığını belirterek, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için bu dengeyi bozmamak gerektiğini söyledi. Çevreyi korurken yatırımcıyı bezdirici uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Deryal, “ÇED yatırımcıların korkulu rüyası olmamalı. Devletin sanayiciyi ve yatırımcıyı kucaklaması lazım. Yatırımcının teşvik edilmesi, önünün açılması gerekiyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış ise konuşmasında 1993 yılında çıkarılan ÇED Yönetmeliği’nin AB ÇED direktifine uyumlu olduğunu söyledi. Yatırımcıların ÇED raporuna uygun çalışmaları halinde sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Satılmış, iyi hazırlanmış bir ÇED sürecinin ortalama 5 ayda tamamlandığını bildirdi. Satılmış, yatırımcıların ÇED sürecinde sorun yaşamamak için seçilmiş alanları tercih etmeleri tavsiyesinde de bulundu.

Çevre Danışmanlık ve Mühendislik Birliği Derneği Başkanı Turgut Babür Sarıfakıoğlu da derneğin 2017 hedeflerini anlattığı konuşmasında, üyelerin ekonomik sorunlarını çözmek için kredi temini konusunda KOSGEB ile görüştüklerini anlattı. Yeminli Mali Müşavirlik gibi Yeminli Çevre Denetim firmaları olması gerektiğini belirten Sarıfakıoğlu, ÇED raporu kalitesini artırmak istediklerini de sözlerine ekledi.

 

CEVAP VER