Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) ile düzenlediği ‘Tohum Geleceğimizdir’ paneli ATO Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, tohumculuk sektörüne yapılan çalışmalarla bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artırmayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye tarımının son 10 yılın 9’unda büyüdüğünü belirten Tunç,  ekonomik büyüklük açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sıraya ulaştığını kaydetti. Tohumculuğun Türkiye’nin geleceği açısından önemle ele alınması gereken stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Tunç,sektörün sevk ve idaresinin bölge ve ülke sınırlarının ötesinde küresel bir vizyonla ele alınması gerektiğini söyledi. Tunç, “Tohumculuk sektörüne yönelik yapılan çalışmaların temel amacı nihai tüketici olan çiftçilerimizin, standartlara uygun tohumluk kullanımını tespit etmek, böylece bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artırmaktır. Bu amaçla başlattığımız mevzuat çalışmaları ve denetim faaliyetleri hız kesmeden devam edecektir” dedi.

KARAKUŞ: “TOHUM HAYATTIR”

ATO Yönetim Kurulu Üyesi M. Ülkü Karakuş da yaptığı konuşmada, bitkisel üretimde hayatın tohumla başladığını belirterek, “Tohum olmazsa hiçbir şey olmaz. Toprak anadır, tohum hayattır. Tohum olmazsa hiçbir şey üretilemez” dedi. Dünya üzerindeki bütün devletlerin vatandaşların refah seviyesini artırabilmek için uğraştığını kaydeden Karakuş, bu kapsamda bütün devletlerin tarıma ve tohumculuğa önem verdiğini söyledi. Karakuş, tarım üretiminin devamı için tohumun önemine dikkat çekerek, “Tohum her şeyimiz, tohum geleceğimiz, tohumdan vazgeçemeyiz” diye konuştu.

KİRAZ: “TOHUMCULUKTA ÜLKEMİZE SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, tohumun tarım için en hayati konu olduğunu belirterek, “Tohumculuk noktasında ülkemize karşı sorumluluğumuz var. Tohum en hayati mesele, ekmek varlık meselesi. Bundan sonra petrol devri biteceği için mücadele, savaşlar ve göçler gıdaya erişim için olacak. Tohum teknolojisi olan ülkeler, toplumlar en önde olacak ve bu ülkeler kendini garanti altına almış olacak ” dedi.   Kiraz, tohumculuk sektörünün son 35 yılda önemli gelişim gösterdiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ve Prof. Dr. Celal Er’in yönettiği “Tohumculuk Geleceğimizdir” konulu panelde, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, Selçuk Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Dr. Ali Üstün konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin izleyicileri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eski Müsteşarı Ramazan Tekeli de yer aldı.

 

CEVAP VER