Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, İlk uçuşunu Aralık 2020’de gerçekleştiren Ilyushin Il-114-300 tipi turboprop yolcu uçaklarının montajının yapıldığı Lukhovitsk Havacılık Fabrikasını ziyaret etti.

Borisov, 7 Nisan’da Rus Birleşik Uçak Şirketi (UAC) bünyesinde şu anda uçuş testlerinde yer alan uçağın ilk prototipini ve ikinci prototipin bulunduğu Il-114-300 uçağının son montaj atölyesini inceledi.

Bu sınıftaki bir uçağın büyük talep gördüğünü belirten Yuri Borisov, “Uçak hazır durumda. 2022’nin sonunda sertifikasyon uçuş testlerini tamamlayacağına ve 2023’ten itibaren seri üretime gireceğine inanıyoruz.” dedi.  Lukhovitsk’deki IL-114-300 son montaj atölyesinin üretim kapasitesinin yılda 12 uçak için tasarlandığını kaydeden Yuri Borisov, uçağın Rusya iç pazarının yanı sıra BDT ülkeleri de dâhil olmak üzere yurtdışında talep görebileceğini söyledi.

68 YOLCU KAPASİTELİ

İç hava taşımacılığı pazarına modern yerli üretim uçaklar sağlamak amacıyla; Rusya Federasyonu adına Il-114-300 bölgesel yolcu uçağının modernize edilmesi ve seri üretimine devam edilmesi için yürütülen projede ilk prototip uçak bir uçuş test programından geçiyor; gelecekte ona iki uçak daha katılacak.

Bölgesel bir turboprop yolcu uçağı olan Il-114-300, hava sahası altyapısının zayıf olduğu bölgelerde ve zor iklim koşullarında (Kuzey, Uzak Doğu ve Sibirya’nın ulaşılması zor bölgeleri) kullanım dâhil olmak üzere yerel havayolları için tasarlandı. Uçak, 450 km/s hızla, bin 400 km’lik bir menzilde 68 yolcu taşıyabilecek.

Uçağın, hizmet ömrünü tamamlayan yerli havayolu uçaklarının yanısıra An-24’ün yerini alması amaçlanıyor.

UEC-Klimov JSC tarafından tasarlanan ve üretilen TV7-117ST-01 turboprop motorlarla donatılan uçağın her bir motoru 3 bin 100 hp’ye kadar kalkış gücüne sahip bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER