Rus Birleşik Uçak Şirketi (UAC-United Aircraft Corporation), Rusya hükümetine özel harekât ve komuta kontrol platformu olarak teslim edilecek olan Ilyushin Il-96-300’ün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Gövde üzerinde özel bir anten taşıyan dört motorlu uçak, uzun süre havada kalarak askeri amaçlı görev yapabilecek.

Müşteriye teslim edilmeden önce bir fabrika testleri döngüsünden geçen uçak 9 Nisan’da Voronezh Havacılık Fabrikası – VASO’dan havalandı.

Uçuş sırasında 5 bin ila 9 bin metre irtifalarda uçağın dengesi, kontrol edilebilirliği, tüm sistemlerinin ve elektrik santralinin çalışabilirliği kontrol edildi. İniş sırasında yaklaşma telsiz teçhizatı kontrol edildi. Uçuş süresi yaklaşık iki saatti. Mürettebat, uçuş görevini başarıyla tamamladı.

Yeni uçak, Avrupa ve uluslararası standartları karşılayan en modern sistem ve ekipmanlarla donatıldı. Uçak, özellikle modernize edilmiş bir uçuş ve navigasyon sistemine sahip. Uçakta, gövde için ek koruma sağlayan yeni bir boyama teknolojisi kullanıldı.

VASO Genel Müdürü Farit Sharafeev, “IL-96 programı geleneksel olarak tesisin ana yükünü sağlıyor. Şirket çalışanlarının yaklaşık yüzde 70’i bu projede çalışıyor. VASO, geniş gövdeli uzun menzilli yolcu uçaklarının üretiminde benzersiz yetkinliklere sahiptir. Bu tür makinelerin üretiminde muazzam bir deneyim biriktirdik. Bugün IL-96 programı kapsamında sürekli olarak siparişler alıyoruz ”dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER