Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarının 30. yılına ithafen, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) organizasyonu ve ev sahipliğinde, ilgili kurum, kuruluş temsilcileri ile güzergahın geçeceği ülkelerin Ankara’daki büyükelçilik temsilcilerinin katılımıyla “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda açış konuşmasını yapan Genel Sekreter Düsen Kaseinov, 15 yıldır aralıksız düzenlenen Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi’nin bir sonraki organizasyonunun TÜRKSOY üyesi ülkeleri kapsaması ve güzergâhının Türk Dünyası Kültür Başkentleri dikkate alınarak hazırlanacak olmasının hem ülkelerimizin hem de şehirlerimizin tanıtılmasına önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Hayatla, toplumla, doğayla, kültürel ve tarihî değerlerimizle iç içe uzun mesafelerin geçileceği bu dostluk ve barış rallisinin dost ve kardeş ülkeler tarafından sahiplenilmesinin beklenildiğinin altını çizen Kaseinov, “Şüphesiz bu projenin hayata geçirilmesinin en önemli amacı; kültürler arası yakınlaşma sürecine katkıda bulunmak ve bölge ülkelerini Batı dünyasına daha yakından tanıtmaktır. Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarının otuzuncu yılı vesilesiyle düzenlenmesi planlanan bu büyük organizasyonun, T.C. Dışişleri Bakanlığı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilecek olması bizleri ziyadesi ile memnun edecektir.” diye konuştu.

Konuşmasında Türk Konseyi, TÜRKSOY gibi uluslararası kuruluşların ülke ve halklarımızı yakınlaştırarak aramızdaki iş birliğini daha da güçlendirdiğini belirten T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, ortak kültürümüzün yaşatılmasına, gelecek nesillere aktarılmasına yönelik hizmetlerinden ötürü TÜRKSOY’a teşekkürlerini iletti. Bakanlık olarak rallinin düzenlenmesini desteklediklerini de dile getiren Yavuz Selim Kıran, “Gelecek yıl yapılacak Malazgirt Zaferi etkinliklerimizi uluslararası katılımın daha yoğun olacağı şekilde planlıyoruz. Ralliye katılan takımları da Malazgirt Zaferinin 95’inci yıldönümü vesilesiyle 26 Ağustos’ta Malazgirt’te buluşturmayı hedefliyoruz. Rallinin bitiş noktası olarak, Türklük şuurunun anıtsal eserleri Orhun Abideleri’nin belirlenmiş olması son derece anlamlı ve değerlidir. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Moğolistan makamlarının verecekleri destek projenin başarısı açısından kilit öneme sahiptir.” diye konuştu.

Toplantıda Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği Başkanı Nadir Serin, rallinin güzergahı ve planlanması gereken çalışmalar hakkında sunum yaptı. Toplantıya, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi George Janjghava, Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Bold Ravdan, Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi adına Müsteşar Ruslan Abdullayev, Özbekistan Cumhuriyeti Büyükelçisi adına Müsteşar Şuhrat Yiğitaliyev, T.C. Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri katıldı.

“Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği” organizasyonu ile TÜRKSOY koordinasyonunda 2022 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” Almanya’dan başlayıp Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan geçerek Moğolistan’da bulunan Orhun Abideleri’nde son bulacak.

CEVAP VER