ABD Hava Kuvvetleri, kaza inceleme kurulunun bulguları açıklamasının ardından, Nisan ayında Almanya, Ramstein Hava Üssü’ndeki bir eğitim uçuşu sırasında sert iniş yapan kargo uçağında pilot hatasının 21 milyon dolarlık hasara neden olduğunu duyurdu.

Salı günü yapılan açıklamaya göre, C-130J Super Hercules pilotu yerden 70 feet yüksekte motorlara giden gücü düşürdü ve 45 feette tamamen rölantiye aldı. Açıklamada, bunun uçağın çok hızlı bir şekilde piste düşmesine neden olduğu belirtildi.

Raporda, maksimum çabayla iniş olarak bilinen toprak piste inişi simüle eden pilotun “pist konma bölgesinin ortasına” inebilmek için yere yaklaşık 20 feet kala gücü düşürmeye başlaması gerektiği belirtildi.

Rapora göre itme gücündeki bir azalma, C-130J’nin alçalma hızını artırıyor ve uçağın pervaneleri kanatların üzerinde yüksek hızda hava akışı oluşturamıyor.

Açıklamada, hem pilotun hem de eğitmen pilot olan uçak komutanının aşırı irtifa kaybını zamanında tespit edip durdurmaması, kazaya önemli ölçüde katkıda bulunan faktörlerdi” denildi.

Herhangibir yaralanmanın yaşanmadığı kazada, inişin merkez kanatta, hem dış kanatlarda, hem sol hem de sağ ana iniş takımlarında ve montaj yapıları dâhil olmak üzere motorlarda ciddi hasara neden olduğu belirtildi. Raporda yer alan görüntülere göre, uçaktaki gözle görülür hasar, bükülmüş bir alt gövde, kopmuş perçinler ve çatlamış dolgu macunları içeriyor.

Soruşturma kurulu, operasyon temposunun kazaya katkıda bulunduğuna dair herhangi bir kanıt bulamasa da pilot, kendisini 23 Nisan değerlendirme uçuşuna hazırlamayı planladığı iki sortiden birinin o sırada koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle iptal edildiğini kaydetti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER