Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16’ların yapısal iyileştirmelerle modernize edilmesi, ABD’nin F-16’dan vazgeçemeyip yeni siparişler vermesi yönündeki haberler “Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı” atasözünü aklımıza getirse de F-16’yla ilgili ilginç haberler gelmeye devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığının düşman hava eğitimini desteklemek üzere harekete geçen Kanada merkezli Top Aces şirketi de, İsrail’den aldığı ihtiyaç fazlası F-16 Savaş uçaklarından ilk üçünü Arizona, Mesa’daki ‘F-16 Mükemmeliyet Merkezi’ne ulaştırdı.

İsrail Savunma Bakanlığıyla 29 adet Lockheed Martin F-16 Savaşan Şahin tedariki için bir anlaşma imzalayan ‘Top Aces’ isimli özel şirket, süpersonik F-16’yı sunan dünyadaki ilk ticari sağlayıcı olacak.

İlk parti üç adet F-16A / B ‘Netz’ jeti Antonov An-124 uçağının kabininde Kuzey Amerika’ya ulaştı.

ABD Hava Kuvvetleri ‘Teslim Zamanı ve Teslim Miktarı Belirsiz’ (Indefinite Delivery, Indefinite Quantity Contracts/IDIQ) sözleşmesi uyarınca Top Aces şirketi, bu uçaklarla 2021’de ABD Hava Kuvvetleri, ABD Donanması ve Savunma Bakanlığı için kırmızı (red) düşman eğitimi vermeye başlayacak.

F-16’lardan oluşan yükseltilmiş filo, Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarı, kaska monteli nişangâh sistemi, taktik veri bağlantısı ve mermi nişan kontrol tertibatına sahip bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER