Airbus Savunma ve Havacılık şirketi, dünyada bir ilki gerçekleştirerek tanker uçaktan savaş uçağına “Havadan havaya otomatik yakıt ikmali”ni başarıyla tamamladı.

Airbus A310 MRTT (Multi Role Tanker Transport) tanker uçağı üzerinde geliştirilen sistemle Portekiz Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağıyla 6 kez otomatik temas sağlanarak yakıt ikmali yapıldı.

BOOM OPERATÖRÜNÜN İŞ YÜKÜ AZALACAK

Alıcı üzerinde herhangi bir ilave ekipmana ihtiyaç duymayan sistem, Boom operatörünün iş yükünü azaltmayı, emniyetini arttırmayı, operasyonel koşullarda savaş verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı ve havadan havaya yakıt ikmal hızını optimize etmeyi amaçlıyor. Mevcut üretim A330 MRTT tanker uçağına 2019 yılında uyarlanabilecek.

GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILIYOR

İlk yaklaşım ve alıcının takibi her zamanki gibi tankerin yakıt ikmal operatörü tarafından gerçekleştiriliyor. Görüntü işleme gibi yenilikçi pasif teknikler, alıcının yakıt ikmali haznesi konumunu belirlemek için kullanılıyor. Otomatik sistem etkinleştirildiğinde, tamamen otomatikleştirilmiş bir uçuş kontrol sistemi bomu alıcı yuvasına doğru yönlendiriyor.

3 FARKLI ŞEKİLDE KONTROL EDİLEBİLİYOR

Bom içerisindeki teleskopik kiriş üç farklı şekilde; ya “Boom operatörü tarafından Manuel olarak”, ya “Göreceli bir mesafeyi koruma modu”nda, ya da “Tam otomatik mod”da kontrol edilebiliyor.

KUSURSUZ BİR OPERASYON

21 Mart’ta Portekiz sahilinde gerçekleşen uçuşta Tanker uçak, 1 saat 15 dakikalık test periyodu boyunca 270 KT ve 25.000ft uçuş koşullarında planlanan altı temas gerçekleştirdi. Hem tanker uçaktaki hem de savaş uçağındaki mürettebat kusursuz bir operasyon gerçekleştiğini bildirdi.

UZAY ÇÖPÜ TOPLAMA TEKNOLOJİSİNDEN GELİŞTİRİLDİ

Otomatik AAR (automatic air-to-air refuelling) tekniğinin altında yatan görüntüleme teknolojisi başlangıçta Airbus Uzay Birimi tarafından uzayda uydulara yakıt ikmalinde çözümler geliştirmek için veya uzay çöpünün toplanması için kullanıldı. Sistem,  Airbus Savunma ve Uzay Laboratuvarı tarafından daha da geliştirilerek Tanker uçaklara uyarlandı.

CEVAP VER