Hacettepe Mahallesi’nde bulunan 236 yıllık Öksüzce Çeşmesi ile 135 yıllık Hapishane Çeşmesi Altındağ Belediyesi tarafından restore edilecek. Yıllardır atıl vaziyette duran çeşmeler yeniden akacak.

Altındağ’da tarihi değerler bir bir gün yüzüne çıkıyor.  Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı’nın talimatlarıyla, Hacettepe Mahallesi’nde yıllardır bakımsız durumda olan ve evlerin arasında sıkışıp kalan Öksüzce Çeşmesi ile Ulucanlar Cezaevi Müzesi önündeki Hapishane Çeşmesi aslına uygun olarak restore edilecek. Günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çeşmelerin suyu da yeniden akacak. Başkan Asım Balcı, “Önümüzdeki yıl içerisinde iki çeşmenin de restorasyonları tamamlanmış olacak.” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ 2 TARİHİ YAPI

Çeşmeler için kuruldan izin alarak ihale sürecini başlattıklarını belirten Başkan Asım Balcı, “Hacettepe Mahallemiz Altındağ’ın en eski ve köklü mahallelerinden… Buradaki dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgede bulunan Öksüzce Çeşmesi ve Hapishane Çeşmesi oldukça önemli 2 tescilli yapı… Uzun yıllardır bakımsız ve atıl kalmış. Çalışmalarımızı başlatarak her iki çeşmemizi de eski günlerine geri döndüreceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde iki çeşmenin de restorasyonları tamamlanmış olacak, suları yeniden akacak” dedi.

GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Hacettepe Mahallesi Cingöz Sokağı ile Öksüzler Sokağı köşesinde yer alan Öksüzce Çeşmesi’nin tarihi kayıtlara göre 1784 yılında inşa edildiğini, Ulucanlar Cezaevi Müzesi önündeki Hapishane Çeşmesi’nin ise 1885 yılında yaptırıldığını söyleyen Başkan Balcı “Kitabeleri de bulunan ve Ankara taşından yapılan iki eser de tescilli… Asırlardır ayakta kalmayı başarmış, birer tarih abidesi… Her iki çeşmenin de bizden sonraki nesillere yok olmadan aktarılabilmesi ve tarihi değerlerinin korunabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı. 

CEVAP VER