Brezilyalı uçak imalatçısı Embraer ile Portekiz merkezli çokuluslu EDP firması arasında elektrikli uçak araştırmaları için bir anlaşma imzalandı. Havacılık için enerji depolama ve pil şarj teknolojilerini geliştirmeyi amaçlayan işbirliği anlaşması neticesinde hâlihazırda test yatağı olarak kullanılan küçük, tek motorlu uçak EMB-203 Ipanema prototipinin ilk uçuşunu 2021’de yapması planlanıyor.

Her iki şirketin de projenin ana zorluklarından biri olan havacılık için enerji depolama ve pil şarj teknolojileri hakkındaki ortak bilgilerini geliştirmek için imzaladığı işbirliği anlaşmasının bir parçası olarak gerçekleştirilen ortak yatırım; ağırlık, verimlilik ve güç kalitesi, termal kontrol ve yönetim, şarj deşarj döngüsü gibi ana çalışma özelliklerini değerlendirmenin yanısıra küçük uçakların elektrikli tahrik sistemleri için yüksek voltajlı pillerin uygulanabilirliğini araştırmayı amaçlıyor.

Teknolojik İşbirliği

Havacılık elektrifikasyonunun teknolojik gelişimi için bu öneri ilk olarak Mayıs 2019’da Embraer ve WEG arasında bir işbirliği olarak oluşturuldu. Proje, eğitim ve gelecekteki ürünlerde uygulanmadan önce teknolojilerin olgunlaşması için etkili ve verimli bir araç olarak geliştirildi.

EDP ile ortaklık, Embraer’in devam eden araştırmasını tamamlayan, yüksek voltaj enerjisinin depolanması konusunda ortak araştırma ve geliştirmeyi kapsıyor. Bu araştırma ve geliştirme girişimleri, hava taşıtlarının tahrik sistemlerinin enerji verimliliğini artırmak için pillerin ve elektrik motorlarının kullanımı ve entegrasyonu için gerekli teknolojilerin birleşik bilgisini hızlandırmayı hedefliyor.

Embraer’in Gavião Peixoto biriminde gerçekleşecek olan ilk uçuşa hazırlık olarak, uçağın yer testleri São Paulo, Botucatu’daki Embraer tesislerinde yapıldı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER