Red Bull Cliff Diving’in rekor şampiyonu Avustralyalı Rhiannan Iffland, Romanya’daki dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olan Salina Turda’da yerin 120 metre altında dalış yaptı.

Romanya’nın yükselen yıldızı ve yerel kahramanı Constantin Popovici’nin de katıldığı, Transilvanya’nın derinliklerindeki yüksek tuzluluk oranına sahip yeraltı gölünde daha önce hiç yapılmamış bir atlayışı başarıyla tamamlayan Iffland, koni şeklindeki maden odasının duvarında 20 metrelik bir yükseklikten atlayarak dalışın sınırlarını bir sonraki seviyeye taşıdı.

Dünya yüzeyinin 120 metre altında, tuz ve insanlığın şekillendirdiği bilim kurgu benzeri bir harikalar diyarı ile çevrili olan sporcunun vücudu, suyun yüksek yoğunluğu nedeniyle normal hızın neredeyse iki katı hızla 85 km/s’den sıfıra yavaşlatıldı.

1880’de madenciliğin durdurulduğu bu devasa yeraltı çanı son yıllarda muhteşem bir turizm destinasyonuna dönüştürüldü. 2020 yılında da uçurum dalışı için ilginç yerler arasına eklendi.

7 Ekim’de gerçekleşen dalışla dünyada bir tuz madenine yapılan ilk yer altı dalışını gerçekleştirdiğini belirten 29 yaşındaki Avustralyalı sporcu “Gölün aşağısı çok karanlık. Su, deniz suyundan yüzde 17 daha yoğun, bu nedenle etkisi farklı. Aslında bu kadar tuzluyken suya çarpmak oldukça eşsiz bir deneyim. Sadece sizi doğrudan yüzeye itiyor.” dedi.

Su ve hava sıcaklığının 12ºC olması bile yüksek tuzlu suya dalmak, daha büyük bir kaldırma kuvveti ve iniş aşamasında vücudun çok daha hızlı yavaşlamasının yanında önemini yitirmiş oldu.

Normalde 27 metreden atlayıp su yüzeyinin 5 metre altında durabilen sporcu, Adriyatik Denizi’nden 8 kat daha yüksek tuzluluk oranına sahip (260 g/l – 33 g/l) bu yeraltı gölünde su yüzeyinin sadece 2½ metre altında tam bir durma noktasına geldi. Atlayış herhangibir doğal ışık olmadan zorlu dalış koşullarında gerçekleşti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER