ABD Hava Kuvvetleri, açık kaynaklı kapsayıcı düzenleme sistemi “Kubernetes”i U-2 Dragon Lady casus uçağında test etti. Kaliforniya, Beale Hava Kuvvetleri Üssü’nde 22 Eylül’de yerel bir eğitim uçuşu sırasında gerçekleştirilen testler, sistemin operasyonel büyük bir silah sistemi üzerindeki ilk uçuşu olması nedeniyle önemli bir kilometre taşı oldu.

Bilgisayar uygulaması dağıtımını, ölçeklendirmesini ve yönetimini otomatikleştirmek için açık kaynaklı bir kapsayıcı düzenleme sistemi olan Kubernetes, başlangıçta Google tarafından tasarlandı ve şimdi Cloud Native Computing Foundation tarafından sürdürülüyor. Kapsayıcı merkezli yönetim ortamı, kullanıcı iş yükleri adına bilgi işlem, ağ iletişimi ve depolamayı düzenliyor ve tam otomasyonla karmaşık mikro hizmet tabanlı uygulamaların dağıtımına olanak tanıyor.

U-2 uçuşu, uçağın uçuş veya görev sistemleri üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın gelişmiş makine öğrenimi algoritmalarını çalıştırmak için Kubernetes’in avantajlarından yararlanarak, uçakta dört ayrı uçuş sertifikalı bilgisayarın gücünü bir araya getirdi.

U-2’nin eski bilgisayar sisteminin modern Kubernetes yazılımıyla başarılı bir şekilde birleştirilmesi, mevcut Hava Kuvvetleri silah sistemlerinde yazılım kapsayıcılığının geliştirilmesi için kritik bir kilometre taşı oldu.

AKILLI TELEFONLAR GİBİ GÜNCELLENECEK

Kubernetes’i kapsayıcılık gücünden yararlanmayan monolitik yazılıma sahip 65 yıllık bir uçakta konuşlandırmanın karmaşık ve zaman alıcı olacağı, uygun maliyetli olmayacağı ve gösterilen çabaya değmeyeceği düşünülse de, yeni düzenlemenin gelecekte çalışacak şekilde tasarlanan uçaklar için önemli olacağı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri aslında, konsepti doğrulamak ve Kubernetes ile diğer Açık Kaynak sistemlerini gelecekteki silah sistemlerinde sahaya hazırlamak için bir dizi test yapıyor.

Eski şelale süreciyle yapılmaya kalkıldığında yıllar sürebilecek, zaman ve emek kaybına yol açabilecek güncellemeler, ABD ordusunun gelecekte uygun otomasyon ve sürekli entegrasyon, sürekli geliştirme süreçleri ile Apple veya Google’ın akıllı telefon uygulamaları için bir güncelleme yayınlamasına benzer şekilde ve sıklıkta savaş uçaklarına yeni özellikler/yükseltmeler/düzeltmeler sunmasına imkan sağlayacak.

Halen geliştirilmekte olan B-21 Raider stealth bombardıman uçağı da Kubernetes sistemiyle donatılacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER