Fransız uçak imalatçısı Daher’in TBM turboprop uçak ailesi, 1.000’inci uçağın teslimatıyla “milenyum” kulübüne katıldı. Daher’in Fransa’daki Tarbes son montaj hattından TBM 940 versiyonuyla çıkan özel tasarım uçak ABD’li bir müşteriye teslim edildi.

Uçağın bugünkü başarısı, TBM’nin ticari havacılık ve genel havacılık sektörleri için giriş seviyesi turboprop ve küçük jet kategorisinde sağlam bir pazar konumunu sürdürmesiyle ilişkilendiriliyor.

Daher’in Uçak Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicolas Chabbert, Daher’in 10 yıl önce bu uçak ürün hattını satın almasından bu yana üretilen TBM sayısının, programın önceki tarihi boyunca inşa edilen toplam sayıyı aştığını belirtti. TBM ilk olarak 1980’lerde piyasaya sürüldüğünde, havacılık sektöründe basınçlı tek motorlu bir turboprop uçağın pazar çekiciliği konusunda bazı şüpheler ve 600 satış hedefine ulaşılıp ulaşılmayacağı konusunda ise kesin şüpheler vardı.

Temel taşı TBM 700’ün 1990’da piyasaya sürülmesinden başlayarak, turboprop uçak ailesini geliştirmede, uçak gövdesi optimizasyonundan aviyonik ve kabin geliştirmeye, şirketin hizmetlerindeki gelişmeler ve destek tekliflerine kadar değişen bir sürekli iyileştirme stratejisi izlendi.

Bu, pilotun uçağı yapısal ve aerodinamik çalışma sınırlarını aşmaya zorlayacak kontrol komutları vermesini engelleyen uçuş zarfı koruması, otomatik gaz kolu ve otomatik buzlanma tespiti dâhil olmak üzere azaltılmış pilot iş yükü için TBM e-copilot®’u tanıtmasıyla vurgulandı. Pilotun yetersiz kalması durumunda uçağı otomatik olarak piste inişe getiren HomeSafe ™ acil durum otomatik iniş sistemi de 2020 yılında sertifiye edildi. 

Hâlihazırda Daher tarafından üretilmekte olan TBM 900 serisi uçak, aile için altıncı basamağı temsil ediyor ve iki üretim versiyonunda sunuluyor: Garmin’in G3000 aviyoniklerini yeni HomeSafe ™ acil otomatik arazi fonksiyonu, otomatik gaz kolu ve dokunmatik ekran kontrolleri ile birleştiren TBM 940 ve Garmin yeni nesil G1000 NXi aviyonik teknolojisine sahip TBM 910.

Daher imalatı 1.000’inci TBM, şirketin Florida’daki Pompano Beach tesislerinde ABD merkezli bir yatırım firmasının sahibi ve aynı zamanda pilot olan James A. Hislop tarafından teslim alındı. Emniyet, güvenilirlik, stil ve performans açısından kriterlerine uyan piyasadaki hemen her uçağa baktığını söyleyen Hislop, “TBM 940 hız, menzil ve yük alanlarında listenin başında yer alırken aynı zamanda tüm güvenlik özelliklerini de bünyesinde barındırıyor. Genel havacılık standartlarına kıyasla daha çok ticari sınıfta inşa edilmiş; kabin konforu mükemmel ve tek kelimeyle çarpıcı.” ifadelerini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER