Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığındaki G2O, grubun bu yıl ele aldığı temel konuları ve sorunları duyurmak için Twitter’da Arapça bir resmi hesap açtı.

Hesap, Riyad’ın kasım ayındaki liderler zirvesine ev sahipliği yapmaya yönelik hazırlıkları kapsamında açıldı.

Suudi Arabistan bu yılki dönem başkanlığını ‘21’inci yüzyılın fırsatlarını herkes için değerlendirme’ sloganıyla yürütüyor. Önümüzdeki aylarda, koronavirüs salgını çerçevesinde diyalogu sürdürme ve uluslararası alanda çalışmalara hız kesmeden devam edilmesi planlanıyor.

G20, her yıl düzenlenen ve Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra gruptaki 19 ülkeden birinin ev sahipliğini yaptığı uluslararası bir ekonomik forum niteliğinde. Küresel GSYİH’nın yüzde 80’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun yüzde 65’ini oluşturuyor. Grup, aynı zamanda başta ekonomik sistemle ilgili, uluslararası alandaki birçok temel konuda da çalışmalar yürütüyor. Birçok çevresel ve insani meseleyi de masaya yatıran grup, dünyanın çeşitli ülkelerindeki istikrarsız ekonomi ve kalkınma koşullarıyla ilgili reform ve kalkınma adımlarına da yön veriyor.

G20’nin çalışmaları temelde üç kısıma ayrılıyor. Bunlar tarım, kalkınma, dijital ekonomi ile sağlık ve eğitim alanlarına odaklanan ‘Şerpa Yolu’ ve maliye bakanları, merkez bankası yöneticileri ve onların temsilcileri tarafından yönetilen ‘mali yol’. Mali yolun ana eksenlerini makroekonomi, altyapı geliştirme, mali mevzuat, mali bütünleşme ve uluslararası vergilendirme oluşturuyor.

İletişim grupları da sivil toplum kuruşlarını, özel sektörü, sendikaları, bilim dünyasını, düşünürleri ve araştırmacıları temsil eden bağımsız gruplardan oluşuyor.

 G20’nin etkileşim kurduğu gruplar ise şöyle sıralanıyor:

İş Grubu (B20), Sivil İşler Grubu (C20), Çalışma Grubu (L20), Bilim Grubu (S20), Düşünce Grubu (T20), Kadın Grubu (W20), Gençlik Grubu (Y20), Kentsel İlişkiler Grubu (U20).

CEVAP VER