ABD Hava Kuvvetleri pilotu Yüzbaşı Emily “Banzai” Thompson; Birleşik Arap Emirlikleri, El Dafra Hava Kuvvetleri Üssünde konuşlandırılmadan önce hiçbir muharip ortamda bulunmamış bir pilottu. Şimdi ise F-35A Lightning II’yi savaşta uçuran ilk kadın pilot olarak tarihe geçti.

Thompson, “Bu benim ilk konuşlanmam… Benim için oldukça büyük bir iş ve benim için ilk savaş sortisi. Tabi ki ilk kadın olmak oldukça büyük bir onur.” dedi.

Hill Hava Kuvvetleri Üssünün 388. Avcı Kanadından havacılar ve F-35’lerin 20 Mayıs’ta BAE, El Dafra Üssüne konuşlandırıldığı yönünde açıklamalar olsa da operasyonel güvenlik kaygılarına işaret eden Hava Kuvvetleri, Thompson’un uçuşuyla ilgili somut ayrıntılar sunmayı reddetti ve sadece Haziran ayı başında gerçekleştiğini belirtti.

Tarihi uçuşuna çıkan Thompson’ın tamamı kadınlardan oluşan bir bakım ekibine sahip olduğu da açıklandı.

Başlangıçta bir mühendis olmak istemesine rağmen, bir uçağı sadece tamir etmek yerine uçma şansına sahip olduğunda rotayı değiştiren Thompson, üniversite eğitimi sırasında F-16 Savaşan Şahin üzerine eğitim aldı. Thompson, beşinci nesil stealth savaş uçağı F-35’lere geçmeden önce Hava Kuvvetleri kariyerine ilk olarak F-16 Savaşan Şahin pilotu olarak başladı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER