Romanya Hava Kuvvetleri jet eğitim filosundaki 10 adet IAR-99 Hawk uçağını modernize etmek isteyen Romanya Savunma Bakanlığı, SM versiyonuna yükseltilmesini istediği jetlerin orijinal üreticisi Krayova uçak şirketine bir davet gönderdi.

Modernizasyon programına ilişkin bir ayrıntı açıklamayan Savunma Bakanlığı, uçağın SM standardına yükseltilmesi çabalarının hava kuvvetleri tarafından kullanılan Lockheed Martin F-16 savaş uçaklarına geçişi kolaylaştıracak “gelişmiş pilot eğitimi” sağlamayı amaçlıyor.

Buna ek olarak, SM düzeyindeki uçaklar yakın hava destek misyonları gerçekleştirebilecek ve düşük hızlı hava hedeflerine müdahale edebilecek.

100 milyon dolar değerindeki sözleşmenin bir ay içinde imzalanması ve çalışmaların 2020-2024 döneminde gerçekleşmesi bekleniyor.

Tek bir Rolls-Royce Viper motoru ile güçlendirilen ve yerel firma Turbomecanica tarafından lisans altında üretilen IAR-99 Hawk ilk olarak 1985’te uçtu.

Romanya Hava Kuvvetleri tamamı 1980’lerin sonunda inşa edilmiş 10 adet standart IAR-99 ve 1990’ların sonunda inşa edilen 11 adet IAR-99C varyantı ileri jet eğitim uçağı işletiyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER