İngiltere Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı (Maritime and Coastguard Agency/MCA), arama kurtarma, sınır koruma, balıkçılık ve kirlilik devriyeleri gibi görevleri desteklemek için Leonardo’nun en yeni Osprey radarına geçecek. Osprey 30 radarı İngiltere merkezli havacılık hizmetleri şirketi 2Excel tarafından İngiltere MCA’ya sağlanan özelleştirilmiş iki Beechcraft King Air uçağında kullanılacak.

MCA, halen İngiltere çapında düzenli balıkçılık ve kirlilik devriyelerinin desteklenmesinde büyük etkisi olan Leonardo’nun Seaspray 7300E radarını kullanıyor. Radar, en zorlu çevre koşullarında dahi suda meydana gelen kazalarda gemideki kazazedelerin uzun mesafeden tespit edilmesini sağlıyor. Radar ayrıca gece veya gündüz çok uzak mesafeden petrol sızıntılarını tespit edebiliyor.

2Excel, MCA’nın King Air uçaklarını E-Scan gözetleme radarları serisindeki en son versiyonu olan ikinci nesil Osprey radarıyla donatarak bu başarıyı artıracak.

Osprey radarı, Seaspray ailesinin tüm özelliklerinden faydalanırken, ilave modlarıyla kara ve kıyı görüntüleme yetenekleri de sağlıyor.

YÜZLERCE HEDEFİ ANINDA TESPİT EDEBİLİYOR

Geleneksel sahil güvenlik uçakları sınırlı görüş alanlarına ve sınırlı algılama özelliklerine sahip radarları kullanarak, aramaları zahmetli ve kaynak yoğun hale getiriyor. Leonardo’nun radarları ise bu sorunları çözüyor.

Leonardo’nun E-Scan radarı bir hedefi işaretlemek için radarı mekanik olarak hareket ettirmek yerine elektronik bir demeti ‘yönlendirmek’ için yüzlerce küçük radar modülü matrisi kullanan Elektronik Taramalı Aktif Dizin radarı (Active Electronically-Scanned Array/AESA) teknolojisini kullanıyor.

E-Scan radarıyla donatılmış bir uçakla havalanan mürettebat, 360 derece tarama yaparak denizdeki yüzlerce hedefi neredeyse anında tespit edip takibe alıyor ve sınıflandırabiliyor. Ayrıca, mürettebatın ilgilenilen bir alanı derinlemesine araştırmak için işbirliği yapan uçakları hızlı bir şekilde görevlendirmesine olanak tanıyor.

Son derece yüksek güvenirliğe sahip E-Scan radarının yüzlerce modülünden bir kısmı arızalansa bile görev boyunca etkili bir şekilde çalışmaya devam edebiliyor.

Yaklaşık 30 ülkedeki müşteriler Seaspray ve Osprey aileleri de dâhil olmak üzere Leonardo’nun E-Scan radarlarını tercih etti. ABD Donanması da, Fire Scout insansız helikopter programı için Osprey 30 radarını tedarik etmiş durumda. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER