ABD Hava Kuvvetleri, Blok 40, 42, 50 ve 52 varyantları da dahil olmak üzere 600’den fazla F-16’nın operasyonel uçuş programını en yeni versiyon olan M serisi 7.2+’ye yükseltti. Şelale yöntemi olarak adlandırılan bu sistemi son kez uygulayan ABD Hava Kuvvetleri, yeni yazılımları uçakları uçuştan çekmeden güncelleyebilecek DevSecOps adlı açık kaynaklı faal bir yöntem kullanarak geliştirecek.

Şu anda bir F-16 yazılımını güncellemenin ne kadar sürdüğünü açıklamayan ABD Hava Kuvvetleri, yazılımı anında güncellemenin süreyi yüzde 50 azaltacağına inanıyor.

Nisan ayında tamamlanan 455 milyon dolarlık program, AESA radarıyla menzili artırılmış havadan yere füzelerin entegrasyonunu, gelişmiş orta menzilli havadan havaya füzelerin iletişim paketiyle entegre edilmesini ve diğer 42 modernizasyon geliştirmesini kapsıyor. Yükseltmeler pilot iş yükünü azaltıyor ve yakın hava desteği hassasiyetini geliştiriyor.

ŞELALE YÖNTEMİ DEMODE OLDU

M7.2+ uzun geliştirme dönemlerinden sonra büyük miktarda güncelleme sağlayan geleneksel şelale yöntemi kullanılarak F-16 için geliştirilen son yazılım güncellemesi olacak.

Uçağın bundan sonraki operasyonel uçuş programları DevSecOps adlı açık kaynaklı faal bir yöntem kullanılarak geliştirilecek.

Bu, bir yazılımın ilk geliştirme (Dev), siber güvenlik (Sec) ve operasyonel kullanımdan (Ops) sorumlu olanların çalışmalarını yakından koordine eden bir girişim olacak.

Faal yazılım geliştirme yöntemi, Silikon Vadisi teknoloji şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılan tekrarlı bir yaklaşım olarak biliniyor. Yıllar süren geliştirme sonrasında bir kerede kod güncellemeleri sunan şelale yöntemine karşı daha küçük parçalar halinde yazılım güncellemeleri yapmayı hedefliyor.

Yeni faal yazılım devreye girdiğinde F-16’ların operasyonel uçuş programları 3-4 yıl yerine 2 yılda bir yenilenebilecek.

Sonuç olarak, ABD Hava Kuvvetleri yeni faal yazılımın, rakiplerden gelen tehditler değiştikçe F-16’ya yeni yetenekleri daha hızlı bir şekilde yerleştirmesine izin vereceğini umuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER