Birleşik Arap Emirlikleri’nin üç GlobalEye salınım rollü gözetleme uçağından ilki İsveç, Linköping’deki teslimatın ardından bugün Abu Dabi’ye ulaştı.

İlk uçuşunu SE-RMZ tesciliyle Ocak 2019’da yapan uçak, öncelikle veri bağlantılarını ve geliştirme faaliyetini destekleyen komut ve kontrol denemelerini içeren sistem düzeyinde testler için kullanıldı.

Sonraki teslimatlar için bir program açıklanmadı, ancak Saab Genel Müdürü Micael Johansson şirketin “oldukça sıkı bir programa” sahip olduğuna dikkat çekti.

İsveçli Savunma ve havacılık şirketi Saab’ın Bombardier Global 6000 uzun menzilli iş jetinden geliştirdiği GlobalEye faaliyete geçtikten sonra, BAE’ye hava, kara ve deniz tehditlerinin eşzamanlı olarak gözetimini yapma olanağını sağlayacak. Sensör paketi, Saab Erieye ER havadan erken uyarı ve Leonardo Seaspray 7500E deniz arama radarlarını içeriyor.

İlave iki uçak için görüşmeleri sürdüren BAE, sipariş sayısını beşe çıkartmayı planlıyor. Siparişin kesinleşmesi halinde Saab, üretimini Global 6500 uçaklarında devam ettiren Bombardier’den BAE gereksinimlerini karşılamak için Global 6000 yapılandırmasında iki yeşil örnek alma opsiyonuna sahip bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER