ABD’li uçak imalatçısı Boeing, Blok II F/A-18E/F Super Hornet’lerin sonuncusunu ABD Donanmasına teslim etti. Üretim hattından çıkan E322 nolu uçak Oceana Donanma Hava İstasyonunda hizmet verecek.

ABD Donanması, 2005 yılında başlayan Blok II Super Hornet programının bir parçası olarak toplam 322 tek koltuklu F/A-18E ve 286 çift koltuklu F/A-18F aldı.

Gövdesi Northrop Grumman’ın Kaliforniya, El Segundo tesislerinde üretilen uçağın son montajı ise Boeing’in St Louis tesislerinde tamamlandı.

1997’de üretime başlayan Blok I Super Hornet’in ilk dilimine kıyasla Blok II varyantı; AESA radarı, daha büyük kokpit ekranları, gelişmiş sensörler, aviyonikler ve artırılmış menziliyle geldi.

Daha küçük olan klasik Hornet’ten 3 bin 180 kg daha ağır ve yüzde 50 daha fazla menzile sahip olan Super Hornet, donanma tarafından 2006 yılında emekli edilen F-14 Tomcat’ın yerine sipariş edildi.

ÇALIŞMALAR BLOK III ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI

ABD Donanması ve Boeing ayrıca Blok III Super Hornet varyantı üzerinde çalışıyor. Blok III test uçaklarından ilk ikisinin önümüzdeki iki ay içinde teslim edilmesi planlanıyor. Donanma, ilkbahar sonlarında bu uçakları Maryland, Patuxent River Donanma Hava İstasyonunda ve Kaliforniya, China Lake Donanma Hava Silahları İstasyonunda test edecek.

Daha hızlı bir görev bilgisayarı ve güçlü bir iletişim sistemi gibi Blok III yükseltmeleri uçağın kontrolüne ve yedeğinde uçacak İHA’ları yönetmesine yardımcı olacak.

Ayrıca 1.590 kg korumalı ekstra yakıt tanklarıyla donatılacak olan Blok III uçaklar 10 bin saatlik uçuş ömrüne sahip olacak.

ABD Donanması, 2019-2021 mali yılları arasında 72 adet Blok III Super Hornet uçağı satın almayı planlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER