Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC)’in tüm Güney Çin Denizi’ni kapsayabilecek büyük amfibi uçağı AG600, yeni koronavirüs salgınına rağmen bu yıl ilk deniz testi uçuşunu planlandığı gibi yapmaya hazırlanıyor.

Kara tabanlı ilk uçuşunu Aralık 2017’de Güney Çin’in Guangdong Eyaletinde yapan, ilk su bazlı test uçuşunu Ekim 2018’de Jingmen’deki bir rezervuar üzerinde gerçekleştiren AG600’ün deniz temelli ilk test uçuşu uçağın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olacak.

Deniz temelli test uçuşları, deniz durumunun karmaşıklığı ve aşındırıcı okyanus ortamı gibi faktörler nedeniyle kara, göller veya nehirler üzerinde yapılan uçuşlardan daha zorlu oluyor.

Bir Boeing 737’nin boyutlarındaki dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600, orman yangınlarıyla mücadele, deniz kurtarma operasyonları, deniz ortamını izleme ve devriye görevlerini yerine getirebilecek. İlk uçağın 2022 yılına kadar teslim edilmesi bekleniyor.

12 saatlik dayanıklılığa sahip olan AG600, Güney Çin’in Hainan Eyaletinde konuşlandırıldığında, su alma ve suya inme yeteneği sayesinde Güney Çin Denizi’ndeki herhangi bir yere kolaylıkla ulaşabilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER