Yeni girişimci Fransız uçak firması Elixir, çift kişilik, piston-tek motorlu eğitim uçağı “Elixir” için Avrupa’dan tip sertifikası aldı. Elixir ailesinin ilk üyesi olan karbon fiber yapıdaki uçak düşük işletme ve bakım maliyetleriyle uçuş eğitimine modern fakat basit bir seçenek sunacak.

Binlerce parçadan oluşan geleneksel hafif uçakların aksine, Elixir’in ana bileşenleri monokok yapılardan oluşuyor. Takviye kirişlerin bulunmadığı gövde, kanatçık ve yatay stabilize gibi uçağın kanadı da tek parçadan oluşuyor.

Yakıt ve bakım da dâhil olmak üzere işletme maliyeti saat başına 44 dolar olan uçak 280 kg faydalı yük taşıyabiliyor.

ACİL PARAŞÜT SİSTEMİ VAR

Başlangıç uçuş eğitimi ve ticari pilot lisans programları da dâhil olmak üzere her türlü eğitimi verebilen Elixir’de ek güvenlik için acil paraşüt sistemi bulunuyor.

Uçağın Rotax 912iS motoruyla güçlendirilen ve Garmin GX kokpitle donatılan modeli yalnızca görerek uçuş kurallarına (VFR) uygun eğitim verebiliyor. Seyir hızı 240 km/saat, menzili 1.850 km, maksimum kalkış ağırlığı 545 kg ve yakıt kapasitesi 94 litre olan uçak 6 saat havada kalabiliyor.

Uçağın 140 HP’lik daha güçlü, turboşarjlı 915iS motorla donatılacak bir başka versiyonunun da aletli uçuş kurallarına (IFR) uygun uçuş yapması planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER