Draken International, yakın zamanda İspanyol Hava Kuvvetleri’nden alınan Dassault Mirage F1M/B savaş uçaklarını “saldırgan” (aggressor) rolde uçurmaya başladığını duyurdu.

Hizmet dışına çıkarılmış taktik askeri uçaklarla eğitim hizmeti veren ABD merkezli özel havacılık şirketi Draken International, Güney Afrikalı Paramount Aerospace Systems tarafından kapsamlı bir yenileme ve modifikasyondan geçirilen tek kişilik Mirage F1M ve çift kişilik F1B’lerden oluşan 22 uçaklık filosunu ABD ve müttefik savaş uçaklarına karşı “saldırgan” (aggressor) rolde kullanmaya başladı.

Nevada, Nellis Hava Kuvvetleri Üssü yakınlarındaki test ve eğitim alanında gerçekleştirilen ilk sortilerde radar donanımlı ve süpersonik F-1M/B’ler; taktik, teknik ve prosedürleri geliştirmek için tanımlanmamış 4. ve 5. nesil uçaklara karşı kullanıldı.

Zaten Douglas A-4 Skyhawk, MiG-21, Aero L-39 ve Aermacchi MB-339 filolarına sahip olan Draken şirketi, Mirage F1M/B’lerin yanısıra Aralık 2017’de satın aldığı 12 Denel Cheetah ile birlikte filo büyüklüğünü 150’den fazla savaş uçağına yükseltti.

Aggressor eğitiminin sürdürülmesi için Haziran 2018’de Draken ile beş yıllık, 280 milyon dolarlık bir sözleşme imzalayan ABD Hava Kuvvetleri; havadan havaya takip, hedefleme ve düşman hava operasyonları için taktiksel uçak tedarik eden Draken’i desteklemeye devam etti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER