Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), hem yeni geliştirilen savaş uçaklarının hem de aktif hizmetteki eski uçakların ‘düşük gözlemlenebilir’ kaplamalar, renk şemaları ve işaretlerle boyanmasını gerektiren yeni kurallar yayınladı.

5 fasıl ve 15 maddeden oluşan yeni yönetmeliğe göre, havada boya ve işaretlemenin düşük görünürlüğün pratik bir gerekliliği olduğundan hareketle; yeni geliştirilen savaş uçaklarının düşük görünürlüklü kaplama ile tamamen boyanması; aktif görevdeki eski uçakların “ulusal bayrak”, “Çin Hava Kuvvetleri”, “Kızıl Haç” gibi işaretlerinin de düşük görünürlüklü ve tekdüzende işaretlenmesi gerekiyor.

Analistlere göre, genellikle gri, açık mavi ve gümüş gibi benzer gökyüzü renklerinin kullanılması insan gözünün algılamasını zorlaştırıyor.

Hem insan gözü hem de radarlar için düşük gözlenebilirliğe odaklanan J-20 Stealth savaş uçağının yanı sıra, 2018’den beri J-16 savaş uçağı üzerinde görünürlüğü düşük kaplamalarla denemeler yapan Çin, J-16’ların kaplamasını orijinal mavimsi gri tonu yerine koyu gri bir kaplamayla ve orijinal Hava Kuvvetleri amblemini de açık gri bir tasarımla değiştirdi. Yeni kaplama J-16’ya sadece çıplak gözle değil, aynı zamanda elektromanyetik cihazlarla da bir gizlilik yeteneği sağlayacak ve radarla algılanmayı azaltacak.

Yeni geliştirilen uçakların yanısıra; aktif görevdeki savaş uçakları, bombardıman uçakları, kargo uçakları ve özel görev uçakları da düşük görünürlüğe uygun hale getirilecek.

Çin Hava Kuvvetleri için genel bir savaş kabiliyeti artışı ile sonuçlanacağı öngörülen yeni düzenleme 2020 yılı boyunca kademeli olarak uygulanacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER