ABD Hava Kuvvetlerinin bir sonraki komutanı olarak seçilen General Charles Q. Brown Jr. ABD’de askerlik hizmeti yapan, operasyonel komuta yetkisine sahip en üst rütbeli ilk Afro-Amerikalı komutan olacak. Senato tarafından onaylanırsa ABD Hava Kuvvetlerinin 22. Komutanı olacak olan Brown, yaz aylarında emekli olması beklenen mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı David L. Goldfein’in yerini alacak.

Halen ABD Hint-Pasifik Komutanlığı operasyon sahasındaki hava kuvvetleri operasyonlarından sorumlu olan ABD Pasifik Hava Kuvvetlerine komuta eden ve “CQ” olarak bilinen Brown’un Temmuz 2016’dan bu yana hava kuvvetleri komutanı olarak görev yapan Goldfein’in yerini alacak en iyi adaylar arasında olduğu söylentileri uzun süredir devam ediyordu.

COLIN POWELL OPERASYONEL KOMUTA YETKİSİNE SAHİP DEĞİLDİ

Emir komuta zinciri Başkandan Savunma Bakanına, Savunma Bakanından da ABD ordusu, Deniz Piyadeleri, Donanma, Hava Kuvvetleri ve Uzay Komutanlığı gibi muharip komutanlıklara geçtiği için Genel Kurmay Başkanlarının operasyonel komuta yetkisi bulunmuyor.

1989-1993 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı yapan siyahi General Colin Powell’da operasyonel komuta yetkisine sahip olmadığından General Charles Q. Brown Jr. operasyonel komuta yetkisine sahip ilk siyahi kuvvet komutanı olma unvanını kazanacak.

Resmi biyografisine göre General Brown, 34 yıl boyunca orduda bombardıman uçakları, helikopterler ve Osprey tilt rotorlu uçaklar da dâhil olmak üzere bir düzineden fazla uçak kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER