ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin ve Collins Aerospace “U-2 Dragon Lady” casus uçağının görüntüleme kapasitesini geliştiren SYERS-2C yükseltmesini tamamladı. Önemli bir kilometre taşı niteliğindeki bu yenilemeyle son teknoloji elektro-optik/kızılötesi sensör özelliğine yükseltilen U-2 filosunun istihbarat sağlama yeteneği daha da geliştirildi.

Amerikan U-2 casus uçaklarına yerleştirilen ve uçuş testleri tamamlanan “Son Sınıf Elektro-Optik Keşif Sistemi” (Senior Year Electro-Optical Reconnaissance System/SYERS)’in en son varyantı olan SYERS-2C sensörü çok çeşitli hava koşullarında artırılmış optik performans ve tehdit tespiti için yüksek hassasiyetli, uzun menzilli izleme imkânı sağlıyor.

ABD Hava Kuvvetlerinin istihbarat-gözetleme-keşif envanterinin temel taşı olan U-2 uçakları SYERS-2C sistemi sayesinde gelecek yıllarda giderek daha değerli çoklu-istihbarat bilgileri sağlamaya devam edecek.

10 bantlı yüksek mekânsal çözünürlüğe sahip “SYERS-2C” hareketli ve sabit hedefleri bulmak, izlemek ve değerlendirmek için eşsiz bir yetenek sunuyor.

Beşinci nesil platformlarla komuta, kontrol ve veri alışverişini sağlamak için açık görev sistemlerini kullanan sensörün savaş alanındaki ortak operasyonlarda komutanlar için kritik bir varlık haline gelmesi bekleniyor.

Bir istihbarat-keşif gözetleme uçağından daha fazla yeteneğe kavuşan U-2, savaş alanında farklı sistemlerle hızla yeniden yapılandırma, veri toplama, analiz etme ve paylaşma becerisi sayesinde muharebe operasyonlarının seyrini değiştirebilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER