İngiliz BAE Systems, güneş enerjisiyle çalışan ve uydulara benzer performans gösteren PHASA-35 insansız hava aracının (İHA) ilk uçuşunu Güney Avustralya’daki Woomera deney alanında yaptı. Uçak ve uydu teknolojisi arasındaki boşluğu kapatacak olan İHA bir yıl boyunca havada kalma potansiyeline sahip.

2018 yılında Arizona’daki ilk uçuş denemelerinden geçen Airbus Zephyr’e benzeyen PHASA-35, Stratosferde, 70 bin fit irtifada havanın ve geleneksel hava trafiğinin üzerinde insansız olarak çalışmak üzere tasarlandı.

Çok uzun süre dayanarak çok yükseğe uçabilen ve güneş enerjisiyle çalışan uçak 35 mt kanat açıklığına ve 15 kg yük taşıma kapasitesine sahip.

Orman yangını tespiti ve deniz gözetimi de dâhil olmak üzere önemli birçok görevde kullanılabilecek olan ve bir uçağın esnekliği ile kombine edilen PHASA-35 uydulara kalıcı ve uygun fiyatlı bir alternatif sunacak.

Sabit yörüngelerde çalışan ve küresel kapsama sağlayan uyduların teslim süreleri uzun olmasına rağmen, “Kalıcı Yüksek İrtifa Güneş Uçağı” (Persistent High Altitude Solar Aircraft/PHASA) yerel uygulamalar için hızlı bir şekilde konuşlandırılabilecek. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER