Birliklere yakın hava desteği sağlayacak 75 hafif saldırı uçağı almayı planlayan ABD Özel Harekât Komutanlığı, havadan yere saldırı kapasitesini ucuz şekilde artıracak çözümler arıyor.

Hava kuvvetleri envanterindeki AT-6 ve A-29 hafif saldırı uçaklarına benzer bir uçak almak için girişimlere başlayan komutanlık, bu kapsamda hazırlanan Silahlı Koruma programını Mart ayında muhtelif teklif sahiplerine açıklayacak.

Silahlı koruma (Armed Overwatch) programı, Özel Harekât Komutanlığı’nda yakın hava desteği, hassas saldırı, istihbarat, keşif ve gözetleme yapabilen insanlı uçak sistemlerinin konuşlandırılmasını sağlayacak.

Havadan yere saldırı görevleri için uçuş maliyetleri yüksek Boeing F-15E ve Lockheed Martin F-35 gibi dördüncü ve beşinci nesil avcı uçaklarına kıyasla daha ucuz olan uçaklara yönelecek olan Özel Harekâtçıların almayı planladığı Textron Havacılık AT-6 ve Sierra Nevada/Embraer A-29 gibi turboprop hafif saldırı uçakları makineli tüfek, roket, füze ve hassas bomba taşıyabiliyor.

HÜRKUŞ-C’NİN ÖNEMİ

TUSAŞ, eğitim uçağı olarak tasarlanan Hürkuş’un C modeli ile yakın hava desteği konusunda tasarım çalışmaları gerçekleştirilmişti. Hürkuş-B eğitim modelinin ardından C modeli konusunda da gelişme bekleniyor. TUSAŞ’ın bu konuda ihracat çalışmaları da sürüyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER