İngiltere, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış ile bugün yeni bir döneme girdi. Londra’daki parlamento binası önünde toplanan İngilizler, “Tanrı Kraliçeyi korusun” sloganlarıyla Brexit’i kutladı. İngiltere’nin çeşitli yerlerinde Brexit kutlanırken, bazı bölgelerde ise durum üzüntüyle karşılandı.

2016 yılında gerçekleşen referandumda İngiliz seçmenlerden yüzde 52 oranında destek gören Brexit, üç buçuk yıl sonra gerçekleşti. AB, 47 yıl sonra bir üyesini kaybederken, Brexit’le birlikte nüfusta 66 milyon kişilik bir gerileme oldu.

Brexit’in ardından ülkesi için altın bir çağ sözü veren İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın geçiş süreci dahil ülkesini yeni bir döneme hazırlamak için çok fazla çalışması gerekiyor.

Johnson geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Brexit’in İngiltere için ‘yenilik’ ve ‘değişim’ aşamasının başlangıcı olduğunu söyledi.

Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan açıklamasında Johnson, “Bu bir son değil, bilakis başlangıç. Gerçek bir yenilenme ve ulusal bir değişim zamanı” ifadelerini kullanarak, AB ile yeni bir dönemin başlayacağı sözünü verdi.

Parlamento binası önünde toplanan ve Brexit kutlamalarına katılan göstericilerden biri olan 29 yaşındaki Corrie, “Bunun gerçekleşmesinden memnunum” ifadelerini kullandı.

İngiliz gazete manşetleri

İngiliz gazeteleri bugün Brexit için farklı manşetler attı. Times gazetesi “Başlangıç noktası: İngiltere, AB’den ayrılıyor” manşetiyle verdiği haberde, Londra’nın taraflar arasındaki yeni ilişkilerin çerçevesini tanımlamak için Brüksel ile yapılması gereken zorlu görüşmelere atıfta bulundu. Gazete, İngiltere’nin ABD öncülüğünde üçüncü ülkelerle yapacağı müzakerelere de değindi.

Daily Express gazetesi Brexit’i kutlarken, Brüksel ve Londra arasında süren 47 yıllık ilişkinin ardından “Muhteşem yeni Britanya” vurgusu yaparken, İngiltere’nin AB’den çıkışını desteleyen ve Başbakan Boris Johnson’a yakınlığıyla bilinen Daily Telegraph, Başbakan’ın Brexit’ten sonra İngiltere’ye giren tüm Avrupa mallarına tam gümrük ve sınır kontrolleri uygulamaya hazırlandığını bildirdi. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER