Fransız Savunma İhale Ajansı (DGA), Dassault Havacılık’tan 3 adet Falcon 8X yeni nesil istihbarat uçağı satın alacak. Thales’in Küresel Elektronik Harp Sistemleriyle donatılacak olan uçakların ilki 2025 yılında teslim edilecek.

Yeni Nesil İstihbarat Uçağı (Avions de Rensiegnement à CHArge utile de Nouvelle Genération/ARCHANGE) programı kapsamında ilk iki uçak için düzenlenen sözleşmeyi  imzalayan Dassault Havacılık Başkanı ve CEO’su Eric Trappier, DGA’nın kararından gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek, Falcon 8X’in tıpkı 10, 200, 50, 2000, 900 ve 7X gibi diğer Falcon’larla aynı şekilde Fransız kuvvetlerine hizmet edeceğini söyledi.

Yeni uçaklar halen Fransız Hava Kuvvetleri tarafından işletilen iki C-160G Transall Gabriel’in yerini alacak. İlk Falcon 8X ARCHANGE uçağının 2025 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

Falcon serisinin en son üyesi olan Tri-jet Falcon 8X’in iş jeti versiyonu 12 bin km menzile sahip. 8 yolcu ve 3 mürettebat taşıyabilen uçak, dijital uçuş kontrolleri ve FalconEye kombine görüş sistemiyle donatılmış durumda. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER