Finlandiya Hava Kuvvetleri envanterindeki 64 adet F/A-18 Hornet savaş uçağının yerini alacak yeni uçakların belirleneceği “2020 HX Challenge” uçuş değerlendirme serisi Tampala, Pirkkala Hava Üssü’nde başladı. Toplam beş farklı savaş uçağının çeşitli özellikleriyle test edileceği bu aşamanın 2020 yılı sonunda tamamlanması ve nihai kararın 2021 yılı sonunda verilmesi planlanıyor.

HX olarak adlandırılan uçuş test programı için ilk olarak İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin gönderdiği iki Eurofihgter Typhoon savaş uçağı 9-17 Ocak tarihleri arasında ülkenin soğuk koşullarında bir dizi değerlendirme uçuşu yapacak.

Finlandiya’nın çalışma ortamı ve çalışma yöntemlerinin diğer ülkelerin hava ve ışıklandırma koşullarından farklı olabileceği göz önüne alındığında; kış koşullarının çok rollü (multi-role) savaş uçaklarının çalışmasını ve özellikle elektro-optik sistemlerin performansını ve muhtemelen diğer aktif ve pasif sistemlerin performansını etkileyeceği belirtiliyor.

İHALE BEDELİ YAKLAŞIK 10 MİLYAR EURO

Typhoon’ların ardından programın diğer adayları da aynı sürece girecek. Bunlar arasında Dassault Rafale (20-28 Ocak), Saab Gripen E (29 Ocak-6 Şubat), Lockheed Martin F-35A (7-17 Şubat) ve Boeing F/A-18E/F Super Hornet (18-26 Şubat) uçakları bulunuyor.

Çok rollü uçakların ve sistemlerin yerde, havada, iniş ve kalkışta test edileceği HX Challenge programına katılmayacak olan aday uçaklar diskalifiye edilmeyecek olsa da yarışmada ilerleme şansları zayıflayacak.

“HX Challenge” programı 2020 yılında sona erecek. Daha sonra üreticilerden nihai ihale belgelerini sunmaları istenecek. 2021 yılında Hornet filosunun yerini alacak yeni uçağa karar verecek olan Helsinki hükümeti toplam 64 uçak için 10 milyar Euro’nun biraz altında beş teklif almayı hedefliyor. İhaleyi kazanan uçağın 2025 yılından itibaren F/A-18 C/D savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER