Kanada, Airbus’tan ilk C295 arama ve kurtarma uçağını teslim aldı. Çift turboprop motorlu uçak önümüzdeki birkaç ay boyunca Avrupa’daki personel eğitim faaliyetlerini desteklemek için kullanılacak.

Airbus’ın İspanya, Sevilla’daki San Pablo tesisinde gerçekleşen teslimat, Ottowa’nın sabit kanatlı arama ve kurtarma (fixed-wing search and rescue/FWSAR) programı vasıtasıyla alacağı 16 uçaktan ilki olma özelliği taşıyor. C295 yapılacak ek testlerin ve eğitimlerin ardından bu yılın ortalarında British Columbia’daki Comox ana üssüne uçacak.

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, arama kurtarma operasyonlarında kullanılan yaşlı De Havilland Kanada DHC-5 ve Lockheed Martin C-130H’lerin yerine yerel olarak CC295 olarak adlandırılan FWSAR konfigürasyonlu bu uçakları kullanacak.

COMOX ÜSSÜ’NDE BEŞ CC295 BULUNACAK

Uçakta Kanada programı için yapılan uyarlamalar arasında; Collins Aerospace Pro Line Fusion aviyoniklerinin kurulumu, alt arka gövdenin takviye edilmesi, suya mecburi iniş durumunda kullanılmak üzere bir üst kaçış kapağı eklenmesi, ana iniş takımının tamamen kaplanması ve arka rampaya bir vortex jeneratörü eklenmesi yeralıyor.

Uçağın görev ekipmanları arasında ise; bir deniz arama radarı, taret yuvalı elektro-optik/kızılötesi sensör ve gelişmiş görüş sistemi, iki operatör istasyonu, deniz otomatik tanımlama sistem ekipmanı ve büyük küre (bubble) gözlem pencereleri bulunuyor.

Hava Kuvvetlerinin yeni bir FWSAR eğitim merkezini de barındıracak olan Comox üssü beş CC295 uçağına ev sahipliği yapacak. Bunlardan üçü Winnipeg- Manitoba, Trenton- Ontario ve Greenwood- Nova Scotia’ya yerleştirilecek. Kalan iki uçaksa operasyonları desteklemek için gereken şekilde konumlandırılacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER