Zimmetine para geçirmek ve gelirini düşük göstermek suçlarıyla Japonya’da ev hapsinde tutulan Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un Türkiye üzerinden Lübnan’a giriş yaptığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı.

İstanbul Valiliği, Nissan eski CEO’su Carlos Ghosn’un Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçırılmasına ilişkin 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’e konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Haberi gece yarısı bana ilettiler. Bütün uçuşlara baktık, teyit edemedik. Türkiye üzerinden geçtiğine dair bizim kayıtlarda bir şey görünmüyor” demişti.

31 Aralık tarihinde sözcüsü vasıtasıyla yaptığı açıklamada Lübnan’da olduğunu duyuran Ghosn, “Adaletten kaçmadım, adaletsizlik ve politik eziyetten kaçtım” diyerek “Ayrımcılığın yaygın olduğu ve temel insan haklarının yok sayıldığı hileli Japon adalet sistemi tarafından rehin tutulmayacağım” ifadelerini kullanmıştı. 

Lübnan ve Fransa vatandaşlığı bulunan Ghosn’un “sahte pasaportla” mı yoksa “yetkililerin yardımıyla” mı Japonya’dan kaçtığı belirsizdi. Ancak Salı günü Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Carlos Ghosn’un yasal yollardan ülkeye girdiği belirtilmişti. 

Ghosn’un Japon avukatı Junichiro Hironaka haberler karşısında çok şaşırdığını söyleyerek müvekkilinin pasaportlarının alıkonulmuş hâlde olduğunu hatırlatmıştı.   

Lübnan Dışişleri Bakanlığı ise yayımladığı yazılı açıklamada detayların henüz bilinmediği, Lübnan hükümetinin Ghosn’un durumuyla ilgili bir yıldan beri Japonya’ya birçok yazı gönderdiği ancak hiçbirinin yanıtlanmadığı belirtildi. 

Lübnan ile Japonya arasında “suçlu iadesi” anlaşması bulunmuyor. İki ülkenin imzaladığı Birleşmiş Milletler’in (BM) yolsuzlukla mücadele anlaşması ise bu tür durumları kapsamıyor.

Geliri düşük göstermek, zimmete para geçirmek ve şirketi zarara uğratmak 

Nissan ve Renault’nun 1999’da birleşme anlaşması imzalamasından iki yıl sonra Nissan’ın, 2005’te de Renault’nun CEO’luğuna getirilen Carlos Ghosn’un yargılama süreci 2018’de başladı. 

Japon savcılar, 2010-2018 yılları arasında gelirini 9,23 milyar yen (85 milyon dolar) düşük gösterdiği gerekçesiyle Kasım 2018’de Ghosn’u özel jetinde alıkoyarak 100 günden fazla Tokyo’da bir cezaevinde tutmuştu. 

Savcılık ayrıca Ghosn’u 2008 finansal krizi süresince kendisinin 1,85 milyar yen’lik kişisel döviz kaybını Nissan üzerinden kapatmakla suçluyor.

65 yaşındaki iş insanı hakkında diğer bir suçlama ise Umman’daki bir aracı vasıtasıyla Nissan hesabından kendi hesabına 5 milyon dolar aktarmış olması. 

Bir yıl önce görevden alındı 

Mart 2019’da kefaletle serbest bırakılan Carlos Ghosn, 4 Nisan’da yeniden gözaltına alınmıştı. 

Hakkındaki suçlamaları reddeden Ghosn, suçlamaların Nissan yöneticilerinin kendisinden kurtulması için planlanan bir komplo olduğunu söylemişti.

Nissan Motor Yönetim Kurulu, Carlos Ghosn’un görevine 22 Kasım 2018’de son vermişti. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER