1970’li yıllarda Avusturya Hava Kuvvetleri envanterine giren toplam 40 adet “Saab 105” çift motorlu jet eğitim uçağından halen kullanımda olan yaklaşık iki düzinesi, kuyruk bölümlerini merkez gövdeye bağlayan cıvatalarda çatlaklar bulunmasının ardından yere indirildi.

Jane’s Defence’te yayınlanan haberde, toplam 10 uçakta çatlak bulunmasına rağmen ihtiyaten kalan 12 uçağın da yere indirildiği belirtildi.

HİZMET ÖMRÜ 2020 YILINDA SONA ERİYOR

Saab 105’lerdeki çatlakları kontrol etme tavsiyesi, bu uçağın daha az güçlü motorlara fakat modern kokpite sahip bir benzeri olan “Sk 60” uçaklarını kullanan İsveç Hava Kuvvetlerinden geldi. Avusturyalı teknisyenler, İsveç Hava Kuvvetlerinin belirtmediği bölümlerde de çok fazla çatlak tespit edince uçakların tamamının yere indirilmesine karar verildi.

Saab 105 filosu hizmet ömrünü 2020 yılı sonunda tamamlayacak olmasına rağmen çatlayan cıvataların yenilenerek uçağın hizmette tutulmaya çalışılacağı belirtildi. Buna gerekçe olarak da hava devriyesi ve Acil Reaksiyon Alarm (QRA) görevleri için 2020 yılı boyunca Saab 105’leri uçurmanın, aynı görevleri Eurofighter ile yerine getirmekten 10 kat daha ucuz olması gösterildi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER