ABD’’li Northrop Grumman şirketi, emekliye ayırdığı North American/Rockwell Sabreliner tipi bir test uçağını Maryland’deki bir liseye hibe etti. Bir diğerini de Ulusal Elektronik Müzesi’ne bağışladı.

Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümünde kariyer yapan lise öğrencileri için eğitim yardımı olarak kullanılacak olan N160W tescilli beyaz “Sabreliner”, lisenin Havacılık Bakım Teknisyeni programını desteklemek üzere artık Fort Meade yakınındaki Tipton Havalimanı’nda kalacak.

Northrop Grumman Test Pilotu Matthew Taylor, şirketin uçuş test hangarındaki Sabreliner devir teslim töreninde konuştu

Northrop Grumman’ın radar gelişiminde havadan algılama ve karakterizasyon hedefi olarak on yıllardır kullandığı uçak 1972 yılında inşa edildi ve 2018’de şirketin Baltimore merkezli uçuş test filosundan emekli oldu.

N160W tescilli beyaz Sabreliner

Son 30 yıldır Northrop Grumman’ın havadan-havaya ve yerden-havaya tüm önemli radar geliştirme programlarında rol oynayan çift motorlu orta boy jete hurdaya atılmak yerine hizmet vermesi için ikinci bir şans tanındı.

N168W tescilli Silver Sabreliner

SILVER SABRELINER MÜZELİK OLDU

Northrop Grumman’ın F-16 radarlarını taşıyacak şekilde modifiye ettiği ve F-16 savaş uçağının AN/APG-66/68’den yeni AN/APG-83’e kadar Geliştirilebilir Faal Dalga Radarı (Scalable Agile Beam Radar/SABR) taşıyabilecek şekilde yoğun bir şekilde değiştirdiği N168W tescilli gümüş renkli diğer uçak “Silver Sabreliner” ise müzeye bağışlandı. Metalik gövdesiyle ayırt edilebilen uçak Kasım ayında Maryland, Linthicum’daki Ulusal Elektronik Müzesi’nde kalıcı olarak sergilenmeye başladı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER