Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı’nın beşincisi, dünyaca ünlü bilim insanlarının ve uzmanların katılımıyla7-9 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda yapıldı. Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) tarafından düzenlenen “ALS’de Seçici Hücre Kırılganlığı ve Buna Bağlı Gen İfadesinin Terapötik Modifikasyonu” başlıklı konferansta, merkezi sinir sistemindeki dejeneratif hastalıkları kavramaya ve tedavi etmeye yönelik çalışmalar çokboyutlu ve çokdisiplinli bir yaklaşımla ele alındı.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı, 7-9 Kasım 2019 tarihleri arasında dünyaca ünlü bilim insanlarını ve uzmanlarını bir araya getirdi. Prof. Dr. A. Nazlı Başak (NDAL Direktörü), Prof. Dr. Jeffrey Macklis (Harvard Üniversitesi Kök Hücre ve Rejeneratif Biyoloji Profesörü) ve Dr. Robert Brown’ın (Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Başkanı) başkanlığında gerçekleştirilen “ALS’de Seçici Hücre Kırılganlığı ve Buna Bağlı Gen İfadesinin Terapötik Modifikasyonu” başlıklı konferansta, nöronların dejenerasyonu ve rejenerasyonuna dair temalar ile sinir sistemindeki gen ifadesini değiştirmeye yönelik yeni tedavi yaklaşımlarına odaklanıldı.

Jeffrey Macklis


Açılış konuşmasını, on yıldan uzun süredir Vakfın Bilimsel Danışma Komitesi’nin eş başkanlığını yürüten Profesör Robert Brown ve Profesör Jeffrey MacklisileNDAL direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak’ın yaptığı konferansta, başkanların yanı sıra Junying Yuan, Micheal Coleman, Aaron DiAntonio, Lukas J. Neukomm, Alexandra Catherine Byrne, Tayfun Özçelik, Gregory A. Petsko, William Seeley, Jeemen Sreedharan, Özgün Uyan, Daniel Jarosz, Daryl A. Bosco, Christopher Henderson, Don W. Cleveland ve Kevin Eggan en güncel çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Özalp Birol-Prof. Dr. Ergün Toğrol-Semahat Arsel


ALS tedavisinde en yeni yöntemler paylaşıldı

İki güne yayılan dört oturumda, Nöronlarda Ölüm ve İşlev Bozukluğu, Seçici Hücre Kırılganlığı ve Gen İfadesinin Terapötik Modifikasyonu gibi başlıklar altında çok sayıda beyin fırtınası türü, moderasyonlu tartışma düzenlendi. Bu konuşmalara, gen replasman tedavileri, nörodejeneratif hastalıkları modifiye edici yeni DNA ilaç tedavileri, ALS’de gen baskılama alanındaki çalışmalar ve IPS hücre araştırmasının 10 yılı gibi konular da dahil edilerek hastalığı yenmeye yönelik geliştirilen en güncel çalışmalar kapsamlı bir biçimde ele alındı.

Bob Brown

NDAL yeni evinde konuşmacıları ağırladı

Bu yılki konferansta ayrıca, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan NDAL’ın geçtiğimiz yıl Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (KUTTAM) taşınmasını ve yeni laboratuvarın açılışını kutlamaya yönelik bir etkinliğe de yer verildi. Konferans katılımcıları ve çok sayıda misafir, konferansın son gününde, Semahat Arsel, İnan Kıraç, İpek Kıraç ve A. Nazlı Başak’ın ev sahipliğinde Koç Üniversitesi Hastanesi’nde KUTTAM bünyesinde bulunan güncel donanımlı NDAL laboratuvarında bir akşam geçirdiler.

Kuruluşundan bugüne, küresel bilim camiası için uluslararası çapta kabul gören Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı, önde gelen bilim insanlarını fikir alışverişi yapmak üzere bir araya getirerek yeni iş birliklerinin ve araştırma projelerinin oluşması için de zemin hazırlıyor. Etkileşimin yüksek olduğu sempozyum ayrıca, Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara, alanında dünya lideri olan isimlerle bağlantı kurma olanağı sunuyor.

A. Nazlı Başak-İpek Kıraç-Semahat Arsel

Konferans hakkında detaylı bilgi için www.skcon.org web sitesi ziyaret edilebilir.

CEVAP VER