Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye’de jeopolitik hedeflere ulaşmak için kimyasal silah kullanma iddialarını kullandıklarını ve bazı ülkelerin BM kararlarına aykırı hareketlerde bulunmak için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü zorladığını söyledi.

Lavrov, bugün Moskova’da nükleer yayılmayı önleme konferansı sırasında yaptığı konuşmada, “Suriye’de kimyasal silahların kullanımına ilişkin iddiaların araştırılmasında Batılı ülkeler, jeopolitik hedeflere ulaşmak için uluslararası anlaşmalar, kararlar ve sözleşmelere dayanan mekanizmalar kullanmak yerine uluslararası topluma baskı yapmak için çalıştı” dedi.

Lavrov, bazı ülkelerin Silahlarının Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW) BM kararlarını ihlal eden icraatlar almaya zorladığını açıklayarak: “OPCW Yürütme Konseyinin yetkileri, kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığını bilmekle sınırlıydı. Ancak bazı ülkeler, Güvenlik Konseyi misakına aykırı olarak bu örgüte bu silahları kullanmada kimin suçlu olduğunu dayatmaya çalışıyor ki, bu da Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, 540 sayılı BM Kararının uygulanmasında kitle imha silahlarının teröristlere ulaşmamasını sağlama konusunda işbirliği yapma gereğini belirtti.

Lavrov, silahların yayılması tehditlerinin siyasi oyunlar için bir malzeme olabileceğine ve dar ajandaların uygulanmasında pazarlık yapmak için kullanılabileceğine, kimyasal silahların ve kitle imha silahlarının yayılmasını önlenmek için sistematik bir sistemin izlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Rusya’nın eşit çıkar ve istikrarlı bir dünyaya ulaşmak için isteyen herkesle işbirliği yapmaya hazır olduğu vurguladı.

Lavrov, ABD eylemlerinin, doğrudan güç kullanımı üzerinde çalıştığı ve güçlerini dünyanın çeşitli bölgelerine yaydığı dünyadaki güvenlik yapısının yıkılmasına yol açtığına dikkat çekti.

Lavrov, ülkesinin Orta Doğu bölgesinin kitle imha silahlarından arındırılması çağrısını yineledi.

Lavrov, kimyasal silah kullanımıyla ilgili herhangi bir olayın bağımsız olarak soruşturulması gerektiğini yineleyerek OPCW’nin şimdiye kadar bunu garanti etmediğine işaret etti.

Lavrov, “Örgütün temel ilkelerinin mekana uzman göndermek, hava, toprak vb yerlerden örnekler almayı ve kendi gözetimleri altında örgüte yetiştirmeyi gerektirdiğini ancak bunun hiçbir zaman uygulanmadığını söyleyerek, Han Şeyhun’daki kimyasal kullanımı iddialarını soruşturmada uzmanların olay yerine gitmeyi reddettiklerini bunun da uluslararası kanuna alenen ihlal sayıldığını, tesadüfen de örneklerin Londra ve Paris’e yetiştiğini ve örgütle paylaştıklarını, kendilerinden örgüt uzmanlarını göndermede işbirliği ve korumayı talep ettiğimizde de reddetiklerini, ayrıca da örnekleri hangi yolla edindiklerine cevap vermeyi de reddettiklerini, daha sonrasında yapay, politik ve profesyonel olmayan bir rapor sunduklarını kendilerinin de bu ön yargılı mekanizmanın devamını kabul edemeyeceklerini” söyledi. (Sana)

CEVAP VER