Suudi Arabistan’ın ulusal enerji devi Saudi Aramco Yönetim Kurulu Başkanı Yasir er-Rumayyan, Aramco’nun ilk halka arzının “çok yakında” olacağını söyledi.

Er-Rumayyan, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan-Rusya CEO Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Aramco’nun halka arzı düşündüğünüzden daha erken gerçekleşecek” dedi.

Saudi Aramco tesislerine yönelik saldırılara da değinen er-Rumayyan, “Saldırıların ardından hemen harekete geçmeseydik dolar iki ay içinde 130’a fırlardı” dedi.

Yasir er-Rumayyan, Rusya ve Çin ile ortak fonu harekete geçirmek için çalışmaların devam ettiğini de söyledi.

“Kasım’da günde 12 milyon varil petrol edeceğiz”

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman ise “OPEC’in petrol piyasasını yönetmeye yönelik anlaşması olmasaydı, petrol fiyatı çok daha düşük olurdu” şeklinde konuştu.

OPEC Plus’ın, piyasayı istikrara kavuşturmak için tüm önlemleri almaya hazır olduğunu vurgulayan Bakan, Suudi Arabistan’ın Kasım ayı sonunda günde 12 milyon varil petrol ihraç etme kapasitesine ulaşacağını söyledi.

Prens Abdulaziz, petrolün olması gereken makul fiyatına ilişkin ise, “Kariyerim boyunca makul fiyat tanımı bulamadım. Sizin için makul bir fiyat diğerleri için makul olmayabilir” diyerek, küresel ekonominin büyümesini teşvik ettiği için sürdürülebilir fiyatın en iyisi olduğuna dikkat çekti.

“Suudi Arabistan 10 milyar dolar yatırım yaptı”

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun Rusya’da 10 milyar dolar yatırım yaptığı bilgisini verdi.

Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti esnasında birçok anlaşmanın imzalanacağını da dile getirdi.

Suudi Arabistan-Rusya Forumu, her iki ülkeden de 300’den fazla iş adamının katılımı ile bugün Riyad’da başlayacak. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER