Boeing’in Saab ile birlikte tasarladığı ve T-38’lerin yerini alacak T-X uçağının yeni adı açıklandı. ABD Hava Kuvvetleri, 2023 yılında hizmete girmesi planlanan T-X yeni nesil jet eğitim uçaklarına “T-7A Red Hawk” ismini verdi.

Afro-Amerikan Tuskegee havacılarından ilham alan ve Boeing-Saab ortak imalatı T-X yeni nesil jet eğitim uçaklarını T-7A Red Hawk (Kızıl Şahin) olarak adlandıran ABD Hava Kuvvetleri, bu uçakları 1960’larda hizmete giren T-38 Talon jet eğitim uçaklarının yerine kullanacak.

KUYRUK RENGİ KIRMIZI

T-7A Red Hawk’ın, II. Dünya Savaşı’ndaki ilk siyah askeri pilotların uçurduğu P-47 Thunderbolts ve P-51 Mustang’ler gibi kırmızı kuyruklu bir renk düzenine sahip olduğunu açıklayan ABD Hava Kuvvetleri, uçağa bu ismin verilmesinin, Curtiss P-40 Warhawk’la uçan Afro-Amerikan pilotlara gösterilen saygının da bir ifadesi olduğunu belirtti.

İlk etapta 350 adet T-7A Red Hawk siparişi veren ABD Hava Kuvvetlerinde ilk uçağın 2023 yılında Teksas, San Antonio-Randolph Ortak Üssü’ne ulaşması bekleniyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER