Uçak gemisine inişte yakalama kablosunu kaçıran ve duramayan ABD Donanmasına ait E-2D Hawkeye tipi uçak gemi güvertesindeki dört uçağa hasar verdi.

Arap Denizi’nde bulunan 5’nci Filo’ya ait Abraham Lincoln uçak gemisine inmek üzere alçalan E-2D Hawkeye tipi pervaneli uçak inişte yakalama kablosunu kaçırdı. Güvertede duramayan ve 4 uçağa hasar veren pervaneli uçağın pilotu tam gaz yeniden havalanmak mecburiyetinde kaldı.

İniş için tekrar yönlendirilen uçak bu kez divert etti, yani başka bir iniş alanına yönlendirildi.

Yönlendirme yerine güvenli şekilde ulaşan uçağın divert ettiği yer güvenlik nedeniyle belirtilmezken olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

9 Ağustos saat 19.40’ta meydana gelen kazada E-2D Hawkeye Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı iki F-18 savaş uçağına çarptı. Bu esnada uçaktan kopan parçalar da güvertedeki diğer iki F-18’de hasara yol açtı. Ufak tefek hasar alan bu dört uçağın göreve dönebilmesi için tamir işlemlerinin devam ettiği açıklandı. Uçakların F/A-18 E/F Super Hornet’mi yoksa EA-18G Growler’mi olduğu belirtilmedi.

Meydana gelen kaza A Sınıfı olarak tanımlandı. Bir kazanın A sınıfı olarak değerlendirilebilmesi için ölümlü bir kaza olması, 2 milyon dolardan fazla hasarın bulunması ya da uçağın tamamen kaybedilmiş olması gerekiyor.

Talihsiz olay federal mali yılın 1 Ekim’de başlamasından bu yana yaşanan sekizinci A sınıfı havacılık kazası olarak kayıtlara geçti.

Abraham Lincoln uçak gemisi bölgeye Mayıs ayında, İran’la artan gerilimler sırasında gelmişti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER