ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un resmi internet sitesinde yayınlanan bir haberde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yapacağı olası bir harekâtı durdurmak için Amerikalıların büyük çaba harcadığı belirtildi.

Düzenlenen operasyonlar esnasında yakalandığı belirtilen 8 bini Suriye ve Iraklı, 2 bini yabancı uyruklu yaklaşık 10 bin IŞİD militanının hapiste olduğu belirtilen yazıda Aldar Xelil adlı bir Kürt siyasetçiyle Suriye sınırındaki Kamışlı’da yapılan bir röportaja da yer veriliyor.

“Ya Türklerle savaşacağız ya da mahkûmları koruyacağız” “İkisini birlikte yapamayız.” diyen Kürt siyasetçi, IŞİD’li mahkûmları koz olarak kullanmadıklarını ancak buradaki kontrolü kaybedeceklerini söylüyor.

“Bunlar resmi hapishanelere benzemez; bazıları sadece bir duvar inşa edip hapishaneye dönüştürdüğümüz okullardır.” diyen Xelil, “DAEŞ üyeleri savaş olduğunu ve Türkiye’nin saldırdığını görürlerse… duvarları yıkıp kaçacaklar” dedi.

Yazıda ayrıca Kürt yönetiminin Kuzeydoğu Suriye’de Türkiye ile savaşa hazırlandığını belirten Xelil’in, “Sınır kasabalarındaki ve şehirlerdeki yollar, yeni kazılmış tünellerle kapatıldı ve düzinelerce ev sığınağa dönüştürüldü. Derme çatma hastaneler yer altına inşa edildi.” İfadelerine yer verildi.

AMERİKALILAR ÇIKACAK RUSYA TÜRKİYE’Yİ DURDURACAK

Suriyeli Kürtlerin Esed rejimi ve Ruslarla iletişim halinde olduğunu belirten Xelil, Rusya’nın kendilerine Amerikalıların dışarda kalacağı bir anlaşma önerdiğini, sonra da Türkleri durduracaklarını söylediğini belirten Xelil, kendilerinin de cevaben Amerikalıları nasıl kovacağız? Amerikalıları buraya biz getirmedik ki” dediklerini belirtiyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER