Resmî ziyareti için Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından resmî törenle karşılandı.

Büyük Halk Meclisi’nde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ilk olarak heyetlerini birbirine tanıttı. İki ülke millî marşlarının çalınmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan tören kıtasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, törende kendilerine Türk ve Çin bayraklarıyla sevgi gösteren çocuklarla ilgilendi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Askerî tören kıtasının geçit merasiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.  İki lider baş başa görüşmelerinin ardından Türk ve Çin heyetleri arasındaki görüşmelere başkanlık etti.

“TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİNİN GÜÇLENMESİ, KÜRESEL İSTİKRARA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Heyetler arası görüşme öncesinde kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Devlet Başkanı Şi ve Çin halkına teşekkür etti. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi ile son yıllarda sık sık bir araya gelerek istişarelerde bulunduklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Çin ilişkilerini her alanda uzun soluklu bir anlayışla ve stratejik bir bakışla güçlendirme noktasında mutabık kaldıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binlerce yıllık ilişkilere sahip, İpekyolu ile birbirine bağlanan kadim medeniyetler üzerine kurulu Türkiye-Çin iş birliğinin güçlendirilmesi için potansiyelin büyük olduğuna inanıyorum. ‘Tek Çin’ politikası, Türkiye için stratejik önemdedir” dedi.

Çin’i ziyaretinin küresel barış ve istikrara yönelik sınamaların arttığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-Çin ilişkilerinin güçlenmesi, bölgesel ve küresel istikrara da büyük ve farklı bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da katıldı.

RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin ardından Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

CEVAP VER